BOKTIPS | Superrika och jämlika

Maria
Gustafsson
DELA
kreativitet, innovation, entreprenörskap, team, vägledning

Tanken att någras framgång skulle vara orsaken till andras problem är skadlig för samhället och bygger inte på fakta. Det menar Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, som nyligen gett ut boken Superrika och Jämlika. I den gör han en genomgång av den ekonomiska ojämlikheten och dess historiska utveckling i Sverige och övriga västvärlden.

Ett av bokens huvudbudskap är att vinster i företagen eller superrika entreprenörer inte är något problem för ekonomin. I stället argumenterar författaren för att företagens framgångar har gjort det bättre för oss alla – inte gjort andra fattiga.  

Trots att ojämlikheter i allra högsta grad finns kvar, har de minskat över tid. I dag är vi rikare än någonsin – och också jämlikare. I boken presenteras nycklarna som lett oss hit och som vi måste fortsätta att utveckla för att fortsätta i samma riktning. Utöver ny teknologi, ökad demokrati, utbildningsreformer, arbetsrätt och moderna banker – är människors möjlighet att börja äga en av huvudnycklarna till att vi alla har fått det ekonomiskt bättre. Författaren menar att den ekonomiska politiken bör utformas på ett sätt som gör att fler människor kan skapa sig en förmögenhet, främst med fokus på bostadsägande och pensionskapital.

Förmögenheter skapar inte bara livskvalitet för individen. Även stora samhällsutmaningar som klimatförändringar, ojämställdhet mellan könen och integrationsutmaningar kan, enligt Waldenström, lösas med att vi alla blir rikare.

Titel: Superrika och Jämlika

Författare: Daniel Waldenström

Förlag: Mondial

Utgivningsår: 2024

ISBN: 9-789-180-024-983

110

DELA