Boktips: Cirkulära entreprenöriella ekosystem

Maria
Gustafsson
DELA

I takt med att EU:s gröna giv och andra regleringar pressar företag att ställa om till mer hållbara affärsmodeller växer intresset för cirkulär ekonomi. Men hur kan företag nyttja möjligheter inom den cirkulära ekonomin för att uppnå hållbarhetsmål?

Den frågan undersöks i nya boken Circular Entrepreneurship Ecosystems där ett antal internationella forskare går igenom utmaningar och framgångar med att utveckla ekosystem för cirkulärt entreprenörskap i olika delar av världen. Magnus Klofsten, entreprenörskapsprofessor vid Linköpings universitet, är en av medredaktörerna:

– För tio år sedan hade svenska inkubatorer knappt något fokus på hållbarhet. I dag ser vi att fler och fler stödsystem börjar integrera cirkulära affärsmodeller.

Samtidigt menar han att vi fortfarande har lång väg att gå innan cirkularitet blir en naturlig del av företagsstöd och innovationsprogram.

Boken har väckt stort internationellt intresse och ska eventuellt översättas till kinesiska. Foto: Edward Elgar publishing.

– Vi ser att finansiärer börjar ställa hållbarhetskrav, men det finns ännu inga tydliga incitament för att företag ska bli fullt cirkulära. Det påminner om utvecklingen av jämställdhetskrav i innovationssystemen, som tog tid att implementera men som nu är en självklar del av ekosystemet.

Specifika utmaningar för cirkulära startups

Magnus Klofsten och hans Linköpingskollegor Wisdom Kanda och Dzamila Bienkowska har skrivit ett kapitel i boken som handlar om förutsättningarna för cirkulära startups. Precis som för alla nystartade företag finns utmaningar med att få tillgång till kapital och att växa. Men det finns en extra dimension.

– De kan inte verka i ett vakuum utan måste bli en del av ett större ekosystem, säger han och tar ett exempel från livsmedelsindustrin:

– Om du utvecklar en ny produkt baserad på restavfall, säg avokadokärnor, måste det finnas en etablerad kedja av aktörer som kan ta emot och förädla dessa råvaror. Utan en fungerande infrastruktur blir det svårt att skala upp verksamheten. Och tvvärr saknas utvecklade system som stödjer dessa processer fullt ut, säger Magnus Klofsten.

Cirkulärt i entreprenörskapsutbildningen

Han ser också en roll för akademin att bidra till utvecklingen genom forskning och utbildning. I ett bokkapitel beskriver forskare vid Lunds universitet hur man kan utforma entreprenörskapsutbildningen för att stötta ett cirkulärt och hållbart företagande.

– Universiteten är en mycket viktig aktör i systemet, därför har Lunds universitet nu fått bidrag från Familjen Kamprads stiftelse för att jobba mer med hållbarhetsfrågorna i entreprenörskapsutbildningen framöver, berättar Magnus Klofsten.

Praktiskt och akademiskt perspektiv

Boken vänder sig primärt till akademiker och policymakare men har även praktiska insikter för entreprenörer. Och det står klart att intresset är stort både från akademiskt och praktiska håll.

– Boken verkar ligga rätt i tiden, den har redan väckt internationellt intresse. Det pågår till och med diskussioner om att översätta den till kinesiska. Hållbarhet och cirkularitet blir en allt viktigare del av den internationella affärsutvecklingen, säger Magnus Klofsten.

Kontakta magnus.klofsten@liu.se

Titel: Circular Entrepreneurship Ecosystems: Challenges, Opportunities and Future Trends
Författare: João J. Ferreira, Magnus Klofsten och David Urbano (redaktörer)
Förlag: Edward Elgar Publishing
Utgivningsår: 2025
ISBN: 978 1 03531 823 0 

17

DELA