KRISBEREDSKAP | Ny storsatsning på innovation i lantbruket – ska öka landets självförsörjning

För att Sverige ska bli mer självförsörjande och rustat för framtidens kriser krävs nya sätt att tänka kring matproduktion. Det menar Annie Drottberger, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, som leder en ny femårig satsning på ett kunskapscentrum för hållbar primärproduktion.
BOKTIPS | Socialt entreprenörskap – en väg till hållbarhet



Hur kan entreprenörskap bidra till en mer hållbar värld? Forskningsantologin Entrepreneurship, Sustainability and Social Responsibility handlar om hur viktigt socialt entreprenörskap är för att nå FN:s Agenda 2030 för hållbar utveckling.
Trumps tullar: Dags att vända blicken österut


President Trumps tullkrig är i full gång och ingen vet hur det kommer att sluta. Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden, ger i den här texten sin bild av läget och alternativ till hur näringslivet kan tänka nu.
Forskaren om Jan Stenbeck: ”Outtröttlig och motvalls – en nagel i ögat på byråkratin”


Vi är många som har sett SVT:s dramaserie om entreprenören Jan Stenbecks kamp för avregleringar inom telekom och media under 1980- och 90-talet. Men vad gjorde honom till en unik entreprenör? Och hur har hans entreprenörskap format dagens näringsliv? Vi frågar ekonomhistorikern Klas A.M. Eriksson vid Handelshögskolan i Stockholm, som forskat om Stenbeck och avregleringen av telekommunikations-monopolet.
Teknikskiftet: Behåller kvinnorna sina jobb när AI flyttar in?


Tekniska innovationer, som artificiell intelligens (AI), förändrar snabbt arbetsmarknaden. Vissa menar att kvinnodominerade yrken som digitaliseras riskerar att tas över av män. Men stämmer det verkligen?
NY FORSKNING: Guldgruva eller bromskloss? – så bör vi se på patent i den snabba teknikutvecklingen


Kan ett patent vara både en strategisk tillgång och en potentiell fallgrop? Ny forskning omdefinierar synen på patentvärde och dess roll i den snabba teknikutvecklingen.
NY FORSKNING | Så jobbar ni framgångsrikt med externa innovatörer


Företag som vill stärka sin innovationskraft vänder sig allt oftare till externa innovatörer. Så hur får man till ett riktigt lyckat samarbete?
BOKTIPS | Hur man lär sig att driva framgångsrika företag



I forskningsantologin Handbook of research on entrepreneurial learning ger forskare världen över en övergripande förståelse för hur entreprenörer utvecklar den kompetens och det tankesätt som krävs för att driva framgångsrika företag.
NY FORSKNING | Innovation i regeltunga branscher – strategier för att lyckas


Att introducera nya produkter och företag på en marknad är en utmaning – särskilt i hårt reglerade branscher som spel- och life science-industrierna. Men hur balanserar man innovation med strikta regelverk?
ÅSIKTEN | ”Dags att växla från arbetslinje till företagarlinje”


För knappt två månader sedan klev han på rollen som Företagarnas nya vd. Magnus Demervall ger i den här Åsikten förslag på vilka reformer för företagare som han anser behövs för att bygga en starkare svensk ekonomi.