Änglalika riskkapitalister

Åse
Karlén
DELA
”1+1=6 när det handlar om entreprenörskap. Det här sa en av mina mentorer till mig för länge sedan, men jag förstod det inte då. Nu gör jag det”, sa Faz Bashi, Life Science Angels. Han var en av talarna på Sweden–U.S. Entrepreneurial Forum i både Stockholm och Göteborg. Foto: Johanna Hanno.

Följande text publicerades även under vinjetten ”Esbrinytt” i Entré nr 3, 2013:

7 och 9 oktober var det dags för Sweden–U.S. Entrepreneurial Forum, för tionde året i rad. Arrangörer var Esbri och Näringsdepartementet, och i år blev det en heldag i Stockholm och en halvdag i Göteborg.

Sweden–U.S. Entrepreneurial Forum handlar om att dela erfarenheter och bygga relationer mellan Sverige och USA kring frågor som rör entreprenörskap och innovation. Årets upplaga av det uppskattade evenemanget var inget undantag. På Stockholmsforumet hade vi 270 deltagare och i Göteborg tog 110 personer del av programmet.

På talarlistan fanns entreprenörer, investerare och myndighetsrepresentanter från båda länderna. Flera av talarna återkom till betydelsen av mixade team: ung energi och äldre erfarenhet, män och kvinnor, från olika kulturer, med kompetenser inom sälj, teknik, marknadsföring. Tillsammans kan de bygga starka företag.

Finansiering av nya eller växande företag är förstås en nyckelfråga. Många gånger fokuserar man på brister och svårigheter, men lifesciencesnillet Faz Bashi bidrog med en ljusare bild.

– Entreprenörskap handlar om att tänka positivt. Många startups behöver inte riskkapital. Det bästa de kan göra är i stället att samla ihop sina egna medel, bootstrappa, driva det egna företaget – och ha kul!

– Det här är ett socialt spel, en kontaktsport. Du måste gilla att vara ute och skaka hand, och att sälja, sa han.

Och för de företag som faktiskt är i behov av riskkapital, finns en ny typ av investerare som börjar ta plats på arenan.

– De är mer änglalika, villiga att vara mentorer och ta på sig risk tidigt, sa Bashi.

Själv kallar han sig ”possibilitarian” och menar att det är något annat än att bara vilja fylla sina fickor med pengar. Möjlighetsdrivna personer drivs snarare av sin passion, vision, och vilja att lösa problem.

Faz Bashi tror starkt på TEAM – Together Everyone Achieves More. Genom att hjälpa varandra, och koppla samman människor, gör man gott. Och det lönar sig alltid i det långa loppet.

Svensk–kaliforniska företagsledaren, styrelseproffset och affärsängeln Katarina Bonde ville också se mer möten mellan människor. Hon konstaterade att Silicon Valley/Kalifornien och Boston/Massachusetts drar till sig två tredjedelar av alla investeringar i USA.

– I Sverige försöker vi sprida ut oss när vi i stället borde koncentrera oss. Stockholm är en liten stad. Vi behöver gå på kafé, möta andra med bra idéer, samarbeta.

Även serieentreprenören Jane Walerud var inne på samma spår. Hon menade att man bör vara lika noggrann och uthållig när man letar efter ”den rätta” finansiären, som när man letar efter en livspartner.

– Och uppvakta inte riskkapitalister som är specialiserade inom cleantech, om du inte själv råkar jobba med det. Det är som att gå till en gaybar om du är av fel kön. Visst, du kan få vänner – men du hittar ingen partner, sa Walerud.

Om Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum

Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum arrangeras av Esbri och Näringsdepartementet. Årets huvudpartners var Tillväxtverket och Vinnova, partners var Business Sweden och Företagarna. Nätverkspartners var Amcham, The American Club of Sweden, Silicon Vikings, Sacc–New York, Sacc–USA och Venture Cup. Regionala medarrangörer var Chalmers, Connect väst och Göteborgs universitet. Mediepartner var tidningen Entreprenör. Mer om årets forum, inklusive webb-tv, finns på www.esbri.se/sweden-us-2013 och esbribloggen.blogspot.com. På Twitter använde vi hashtaggen #sweus.———–

1888

DELA