NY FORSKNING | Egenföretagare mår bättre än anställda – eller?
- Publicerad: 12 maj 2025,
- 1:29 e m
- Uppdaterad: 12 maj 2025,
- 7:46 f m


Det finns en seglivad föreställning om att egenföretagare mår bättre än anställda. Att de är friare, lyckligare och mer tillfreds med sina jobb. Men stämmer det?
Trots att egenföretagare spelar en viktig roll för svensk ekonomi har forskningen om gruppens hälsa och välmående varit starkt begränsad. Men nu har Louise Bergman vid psykologiska institutionen, Stockholms universitet, har studerat detta i sin doktorsavhandling.
– Jag har utgått från Världshälsoorganisationens breda definition av hälsa, som handlar om mer än att inte vara sjuk. Den psykiska hälsan har stått i fokus, och både negativa och positiva aspekter har undersökts – från stress och utmattning till glädje, mening och engagemang, berättar hon.
Studien baseras främst på data från SLOSH – en stor svensk undersökning om arbete och hälsa. Till skillnad från många tidigare studier, där egenföretagare ofta exkluderats på grund av att de anses avvika från normen, har Louise Bergman studerat dem som en egen grupp. Och resultaten överraskar.

– Tvärtemot den gängse bilden av att egenföretagare mår bättre än dem som är anställda ser vi inga stora skillnader i psykisk hälsa mellan grupperna.
Egenföretagare – en heterogen grupp
Men en av avhandlingens viktigaste slutsatser är just att det inte går att tala om egenföretagare som en grupp.
– Vi ska komma ihåg att det finns en stor variation inom gruppen egenföretagare – allt från frilansande scenkonstnärer, frisörer och taxichaufförer – till ägare av stora börsintroducerat bolag. Att generalisera kring gruppen egenföretagare blir därför missvisande.
I en av delstudierna identifierades fyra olika hälsoprofiler bland egenföretagare. Tre av dessa beskrev personer som mådde bra, men på olika sätt: till exempel avslappnad, nöjd och låg mental ohälsa. Den fjärde profilen stack ut – den bestod av personer som var utmattade och missnöjda med arbetet.
– Det är viktigt att förstå att även om många egenföretagare mår bra, så finns det en grupp som har det riktigt tufft. Den bilden saknas ofta i debatten. Vi har inte studerat vilken grupp det är som kämpar mest, men det hoppas jag kunna titta närmare på i ett nästa steg, säger Louise Bergman.
Frihet viktigare än anställningsform
Ett annat resultat som nyanserar bilden gäller vad som faktiskt påverkar välbefinnandet i arbetet. En delstudie i doktorsavhandlingen fokuserade på högutbildade egenföretagare – som arkitekter och IT-konsulter – och jämförde deras upplevelser med anställda i liknande yrken.
– Den visade tydligt att det inte är anställningsformen i sig som avgör hur bra man mår eller hur engagerad man känner sig i sitt arbete. Det handlar snarare om arbetsuppgifternas innehåll och graden av frihet att organisera sitt arbete.
Med andra ord: det är inte nödvändigtvis bättre att vara sin egen – men det kan vara bättre för hälsa och välmående att ha kontroll över sitt jobb än att inte ha det.
Forskningen visar att hälsan kan förändras över tid, särskilt när man börjar eller slutar som egenföretagare. De som just startat företag tenderar att vara mer avslappnade och nöjda, medan de som avslutat sitt företagande kunde må både bättre och sämre.
– Det beror med högsta sannolikhet på att varför de har avslutat företagandet. Trots detta var hälsan för de flesta egenföretagare relativt stabil över tid, berättar Louise Bergman.
Bidrar mycket – men behöver också stöd
Egenföretagare utgör cirka en tiondel av arbetskraften i Sverige, men deras bidrag till samhällsekonomin är betydligt större än så. De skapar nya arbetstillfällen och innovationer och är viktiga för att driva den ekonomiska utvecklingen framåt. Men det innebär också att deras hälsa är en samhällsfråga.
– Vi behöver bli bättre på att se den här gruppen, inte bara som ekonomiska motorer utan som människor med varierande förutsättningar och behov. Det handlar om att skapa hållbara villkor för dem som väljer att driva eget.
Forskningsprojektet bidrar med ny kunskap som kan ligga till grund för framtida insatser, policyutveckling och fortsatt forskning. Framför allt visar resultaten att vi behöver nyansera vår bild av företagarlivet.
– Att vara egenföretagare är varken en garant för lycka eller ett recept på utbrändhet. Det är komplext, och det vill vi synliggöra, säger Louise Bergman.
Kontakta louise.bergman@psychology.su.se
Mer om avhandlingen
Louise Bergman disputerar vid psykologiska institutionen, Stockholms universitet, den 15 maj 2025 med avhandlingen Health of self-employed workers: Capturing heterogenity, complexity, and temporal patterns.