Teknikskiftet: Behåller kvinnorna sina jobb när AI flyttar in?
- Publicerad: 11 apr 2025,
- 10:44 f m
- Uppdaterad: 11 apr 2025,
- 12:10 e m

Tekniska innovationer, som artificiell intelligens (AI), förändrar snabbt arbetsmarknaden. Vissa menar att kvinnodominerade yrken som digitaliseras riskerar att tas över av män. Men stämmer det verkligen?
– Det finns en utbredd bild av att fler män skulle rekryteras när tekniska krav ökar inom ett yrke, berättar Malin Backman, som nyligen disputerat vid Uppsala universitet.
I sin doktorsavhandling har hon undersökt om ökade krav på digital kompetens, och införandet av tekniska innovationer i kvinnodominerade yrken, leder till att fler män anställs. Hon har analyserat data från Arbetsförmedlingens Platsbanken och svensk registerdata.
– Det finns inga tecken på att fler män rekryteras när tekniska innovationer införs i en verksamhet. Tvärtom, säger Malin Backman.
Studien visar att kvinnor, särskilt i åldrarna 35–50 år, inte bara behåller sina jobb inom administrativa yrken. De anpassar sig också snabbt till de nya tekniska kraven.
– Det tyder på en hög grad av flexibilitet och vilja att lära sig nytt. Och det gäller generellt på hela arbetsmarknaden – människor tenderar att lära sig det som krävs av dem när yrkesroller förändras.
Tekniken förändrar inte könssegregeringen
Trots snabb teknikutveckling är arbetsmarknaden fortsatt starkt könssegregerad. Malin Backman menar att det krävs mycket större förändringar än teknisk utveckling för att rubba detta mönster.
– Om ett yrke är starkt förknippat med ett visst kön krävs det mycket innan vi ser stora svängningar på arbetsmarknaden. Den tekniska utvecklingen förändrar inte det på egen hand, konstaterar hon.
AI:s framtida påverkan
När det gäller AI:s roll framöver betonar Malin Backman vikten av att tydliggöra vilken typ av teknik man talar om.
– Vi måste vara noggranna med vad vi menar med AI, eftersom användningsområdena är så många och breda.
Hon pekar på exempel där AI kan påverka olika yrken beroende på könsfördelningen. Kvinnodominerade områden som textproduktion och grafisk design kan till stor del automatiseras. Samtidigt står mansdominerande roller inom analys och datahantering inför liknande förändringar.
– Det handlar mer om vilka arbetsuppgifter som automatiseras, snarare än hela yrkeskategorier. Kvinnor har hittills anpassat sig väl till nya tekniska krav – och det lär gälla även med AI, säger Malin Backman.
Kontakta malin.heintz@arbetsformedlingen.se
Mer om avhandlingen
Malin Backman disputerade nyligen vid Uppsala universitet med avhandlingen Essays on Women in the Labor Market Technology, Inequality, and the Future of Work.