FORSKARENS RÅD: Så får ni idéerna att frodas i innovationslabben
- Publicerad: 14 jun 2023,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 14 jun 2023,
- 10:36 f m
Den digitala omställningen börjar i samtal om företagets framtid. Forskare vid Göteborgs universitet har studerat hur nya idéer får fäste i företagens vardag.
För att vara relevant idag behöver företag hänga med i den digitala omställningen. Och precis som med alla andra större förändringsprocesser, börjar transformeringen med samtal och framtidsspaning. När det kommer till teknisk utveckling diskuteras vanligtvis vad företaget behöver göra annorlunda och vilken roll digital teknik spelar i den utvecklingen. Frida Magnusdotter Ivarsson, Göteborgs universitet, har i sin doktorsavhandling studerat ett sådant pågående samtal i innovationslabbet hos ett skogsföretag i södra Sverige.
– De hade redan tidigare jobbat med matchmaking mellan intressenter inom skogsindustrin, men ville utforska hur sådana tjänster skulle kunna digitaliseras i framtiden. Samtalet fokuserade på digitala plattformar där aktörer, till exempel skogsägare och entreprenörer, lättare kan hitta varandra och utbyta tjänster.
Kärnan i samtalet var en återkommande jämförelse mellan vilka nya möjligheter som finns med en digital plattform, och vad företaget tidigare har gjort.
– Hur kunde man jobba annorlunda med tekniken i jämförelse med vad man gjort tidigare? Det var sådana kontraster och liknelser som präglade samtalet, och gradvis tog sig idéer från innovationslabbet uttryck i förändrade arbetssätt. Jag har hittat några framgångsfaktorer som var avgörande för att deras tidigare befintliga digitala plattform kunde ta nya former, berättar Frida Magnusdotter Ivarsson.
Framgångsfaktorer inför samtal kring ert företags digitala omställning:
• Sätt av resurser. Skapa rum och tid för samtalen där personal och externa deltagare fritt kan prata om framtiden och den digitala transformeringens möjligheter. Samtalet kan förstås pågå i det vardagliga arbetet parallellt, men innovationslabb kan vara viktiga för att få i gång samtalen och arbetet framåt.
• Nyttja olika kompetenser. Se till att kompetenser från olika avdelningar inom företaget är med i samtalen. Även spetskompetens utifrån, så som forskare och konsulter, kan vara värdefullt inför den digitala transformeringen.
• Låt idéarbetet pågå. Digital teknik är föränderlig, så funktionalitet, målgrupper och data kommer att behöva uppdateras kontinuerligt. Därför är det viktigt att fortsätta låta samtalet pågå och nya idéer utvecklas under tid.
Kontakta frida.ivarsson@ait.gu.se
Mer om avhandlingen
Frida Magnusdotter Ivarsson disputerade nyligen vid Göteborgs universitet med avhandlingen Frame Shifting and Frame Blending in Digital Transformation, som går att läsa som PDF.