Topp 15: Höstens mest lästa artiklar

Maria
Linde
DELA
Foto: HKTreks/Unsplash

Här är listan på de artiklar som varit mest lästa på esbri.se hösten 2020.

1. Utredning: Dålig samverkan mellan lärosäten och samhälle
Vi behöver system på svenska lärosäten som gör det meriterande att jobba med samverkan. Nyttiggörande ska vara lika viktigt som vetenskaplig excellens, anser regeringens särskilda utredare Alf Karlsson. Till sammanfattning av presentationen.

2. Åsikten: ”Höj kunskapen om entreprenörskap hos lärosätena”
Regeringens särskilda utredare Alf Karlsson har sett över innovationsstödet vid universitet och högskolor. Här skriver han om hur det kan förbättras.

3. Konflikter i familjeföretag – så undviker ni dem
Det finns konflikter i alla företag, och särskilt dramatiska blir de i familjeföretag. Men det finns sätt att minska risken för att konflikter uppstår. Till artikeln.

4. Tygla tillväxten – hållbarhet kräver nytt synsätt
Evig tillväxt är ingen hållbar strategi. Vi behöver reflektera över vilken teknik vi ska satsa på, och forma utvecklingen i rätt riktning. Det handlar om mänsklighetens överlevnad. Till artikeln.

5. Små turistföretag gör stor skillnad på landsbygden
Björnsafari, kajakpaddling, svampplockning och flugfiske. Den svenska naturen är en rik resurs, och inspirationskälla för många mikroföretagare. De skapar värde som ger ringar på vattnet för landsbygden. Till artikeln.

6. Tema: Immateriella tillgångar
Immateriella tillgångar kan upplevas som abstrakta, osynliga och svåra att få grepp om. Men entreprenörer tjänar på att ha koll på dem. Tillgångarna utgör uppåt 90 procent av företags värde. Till artiklarna.

7. Rekordmånga tävlande i Nytt&Nyttigt
Nytt&Nyttigt är en uppsatstävling om innovation som riktar sig till studenter vid svenska universitet och högskolor. I år slår tävlingen rekord – med 111 inkomna uppsatser! Till artikeln.

8. Innovationsmiljöer trendar – men magin uppstår inte av sig själv
Platser och objekt, både fysiska och digitala, kan underlätta innovationsarbetet när många olika aktörer är inblandade. Men det är ingen idé att försöka kopiera ett lyckat innovationslabb i Silicon Valley. Till artikeln.

9. Interna konflikter förstör innovationssamarbeten
När ett företag ska samarbeta med ett annat är det vanligt att det uppstår interna konflikter som riskerar att förstöra en viktig innovationsprocess. Det finns sätt att motverka konflikterna. Till artikeln.

10. Porträtt: Yvonne von Friedrich, professor och mikrobryggare med hjärtat på landsbygden: ”Jag ville förändra vad vi lärde ut”
Teorier i all ära – det är i praktiken som Yvonne von Friedrichs har hämtat sin forskningsinspiration. Hon insåg att de teorier hon lärt sig inte fungerade bland småföretagare på landsbygden. Till porträttet.

11. Från kreatör till entreprenör – så ser svårigheterna ut
Tanken på att andra skulle betala för ens konst kan kännas både svindlande och lockande. Men att gå från kreatör till entreprenör kan innebära stora inre konflikter. Till artikeln.

12. Bättre policy kan stötta flyktingars företagande
Det behövs mer kunskap för att skapa välriktade policyer i syfte att stimulera flyktingars entreprenörskap. Ett svensk-österrikiskt forskarteam har tagit sig an utmaningen. Till artikeln.

13. Forskningsstöd: De ska lösa gåtan kring hållbarhet och lönsamhet
Hur ska små tillverkningsföretag göra för att lyckas kombinera lönsamhet och hållbarhet? Det ska Jim Andersén med kollegor ta reda på med hjälp av 1 244 000 kronor i forskningsanslag. Till artikeln.

14. Så påverkar historien familjeföretaget
Hur påverkar familjemedlemmars historia beslutet att återaktivera ett jordbruksfamiljeföretag i Colombia? Läs svaret.

15. Mentorer får studenter att växa som entreprenörer – och människor
Att ha tillgång till en mentor under sin entreprenörsresa är lärorikt på många plan. Men det finns också vinster för mentorerna med att engagera sig i de ungas kunskapsprocess. Till artikeln.———–

2370

DELA