Även entreprenörer behöver styrning

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2013:

Ekonomistyrning och styrelsearbete är kanske inget man i första hand förknippar med innovation och entreprenörskap. Men kopplingen ligger närmare till hands än man kan tro. Det visar två licentiatuppsatser från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Joakim Wahlberg har lagt fram uppsatsen Styrelsens användning av ekonomistyrning i entreprenöriella processer. I den har han intervjuat 30 styrelsemedlemmar i sju framgångsrika entreprenörsföretag. Han har bland annat ställt frågor kring vilken typ av ekonomistyrning som styrelsen använder i olika faser av den entreprenöriella processen.

Wahlberg visar att styrelsen i hög grad använder sig av ekonomistyrning i sitt arbete. I de tidiga faserna av ett företags utveckling efterfrågar styrelsen framförallt framtids- och marknadsinriktad information. Senare i processen är det snarare uppföljning som intresserar styrelsemedlemmarna, såväl om specifika projekt som om verksamheten som helhet.

Wahlbergs studie pekar också på att alla medlemmar i en styrelse använder samma typ av ekonomistyrning, oberoende av vilken roll de har i styrelsen eller i företaget. Styrelsen vill gärna ha information både om ett projekts utveckling, och om vad som utvecklas i projektet.

Kent Sahlgren har lagt fram licentiatuppsatsen Styrelsesammansättning och företagsprestation i entreprenöriella SME. I den kommer han fram till att andelen externa styrelseledamöter som ett litet, entreprenöriellt företag har påverkar försäljningstillväxten. Alltså: försäljningstillväxten är högre i företag med fler externa ledamöter.

Kontakta joakim.wahlberg@handels.gu.se, kent.sahlgren@handels.gu.se———–

1989

DELA