Medelstora företag blir allt färre
- Publicerad: 9 aug 1999,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 9 aug 1999,
- 3:31 e m
Följande text publicerades även i Entré nr 2, 1999:
Svenska företagsmidjan smalnar
Antalet medelstora företag har minskat under den senaste tioårsperioden. Det visar en undersökning som Forum för Småföretagsforskning, FSF, gjort.
Studien Vad har hänt med en grupp medelstora företag – Tillväxt, stagnation eller död? är smått unik. Den är nämligen en uppföljning av en tidigare studie av 293 medelstora tillverkningsföretags utveckling under åren 1970-86, som dåvarande Starens Industriverk, SIND, publicerade 1988 med titeln De bortglömda företagen.
Den nya studien* tar vid där den förra slutade och analyserar företagens tortsarta utveckling mellan 1988-97. Projektansvariga är Bertil Gandemo, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och Anders Lundström, FSF. Författare är Caroline Vesterlund, FSF.
Vad har då hänt med företagen under den här perioden?
Av de 293 företag som ingick i undersökningen 1988 kunde 279 lokaliseras nio år senare. Vad som har hänt med resterande företag går inte an fastställa. De betraktas som fnuttdödafnutt.
Det totala antalet medelstora (100-499 anställda) tillverkningsföretag var 1986 enligt SCBs register 838 stycken. 1997 uppgick de till 768, dvs en minskning med 70 företag eller knappt 9 procent. Av de tidigare undersökta företagen var det enbart 3 som vuxit till Ber än 500 anställda. Däremot hade 18 minskat och gått till gruppen med färre än 100 anställda.
Andra tydliga slutsatser som kan dras är:
* Företagen är fortfarande starkt koncentrerade till några få produktområden.
* Företagen uppvisar en kraftig exportökning.
* Internationaliseringen har ökat. (Agenter har t.ex. ersatts med egna etableringar.)
* Köp och omstruktureringar är relativt vanliga.
* Andelen utlandsägda företag har fördubblats sedan 1988.
* Andelen familjeägda företag var såväl 1988 som 1996 fortsatt låg – 25 procent.
* Teknikutvecklingen har gått mycket fort i företagen.
De faktorer som företagen lyfter fram och som anses ha stor betydelse för tillväxt är produktionsteknik, datorisering, IT och kundkrav. Däremot anses konkurrenternas agerande, statliga regler samt EU-medlemskapet vara av mindre betydelse. Nya faktorer som lyfts fram är betydelsen av organisationsutveckling, kompetensutveckling bland personalen, kvalitet och certifiering.
För mer info: lundsrromafsf.se
* De ovan refererade rapporterna ingår båda i FSFs forskningsprogram fnuttDe medelstora familjeföretagens utveckling och utmaningarfnutt. Sammantaget har fem rapporter i ämnet tagits fram under ledning av professor Bertil Gandemo. Rapporterna sammanställs just nu till en bok som beräknas komma ut i oktober i år.———–