Offentlig FoU kan ha negativ effekt

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2012:

I dåliga tider drar företagen ner på sin FoU-budget. Då kan det offentliga bidra med forskningsmedel som får tillväxthjulen att fortsätta rulla. Men Karin Bergman visar i sin avhandling att offentlig FoU inte har lika positiv effekt som privat FoU.

-Satsningar på forskning och utveckling (FoU) driver den tekniska utvecklingen. Och den påverkar i sin tur den ekonomiska tillväxten på lång sikt. Så långt är allt gott. Men för det enskilda företaget kan det vara svårt att få önskad utväxling på FoU-satsningarna. Ny teknik och kunskap sprids så lätt i ekonomin. Därför är det inte alla som vill satsa sina egna medel på FoU, konstaterar Karin Bergman, nationalekonomiska institutionen, Lunds universitet.

I Sverige har vi en lång tradition av offentligt stöd till FoU, i syfte att täcka upp för det som företagen inte själva satsar. Hur bör sådant stöd utformas för att få största möjliga positiva effekt på den långsiktiga tillväxten? Frågan undersöks i Bergmans doktorsavhandling med titeln The Organization of R&D – Sourcing Strategy, Financing and Relation to Trade.

Hon finner bland annat att privat finansierad FoU är positivt för produktiviteten, medan offentligt finansierad FoU kan ha en negativ effekt. Bergman menar att det finns flera möjliga förklaringar. Antingen har den offentliga sektorn svårt att välja ut bra projekt, eller så bryr sig den privata sektorn mindre om hur den förvaltar offentliga FoU-medel. Det kan också vara så att de offentliga medlen satsas på långsiktiga projekt, som behöver mer tid för att visa goda resultat.

Ytterligare en förklaring är att den offentliga finansieringen har andra mål än att öka industrins produktivitet. Det kan till exempel handla om att förbättra sjukvården eller att skapa forskningssamarbeten som leder till ökad teknikspridning – alltså en indirekt produktivitetsökning.

Karin Bergmans avhandlingsstudie handlar också om hur FoU-satsningar påverkas av export och försäljning på hemmamarknaden, i tillverkande företag respektive tjänsteföretag. Hon studerar även hur förekomsten av intern och extern FoU påverkar produktiviteten i företag.

Kontakta karin.bergman@nek.lu.se———

2273

DELA