Offentlig FoU kan ha negativ effekt
- Publicerad: 14 dec 2012,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 14 dec 2012,
- 3:26 e m
Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2012:
I dåliga tider drar företagen ner på sin FoU-budget. Då kan det offentliga bidra med forskningsmedel som får tillväxthjulen att fortsätta rulla. Men Karin Bergman visar i sin avhandling att offentlig FoU inte har lika positiv effekt som privat FoU.
I Sverige har vi en lång tradition av offentligt stöd till FoU, i syfte att täcka upp för det som företagen inte själva satsar. Hur bör sådant stöd utformas för att få största möjliga positiva effekt på den långsiktiga tillväxten? Frågan undersöks i Bergmans doktorsavhandling med titeln The Organization of R&D – Sourcing Strategy, Financing and Relation to Trade.
Hon finner bland annat att privat finansierad FoU är positivt för produktiviteten, medan offentligt finansierad FoU kan ha en negativ effekt. Bergman menar att det finns flera möjliga förklaringar. Antingen har den offentliga sektorn svårt att välja ut bra projekt, eller så bryr sig den privata sektorn mindre om hur den förvaltar offentliga FoU-medel. Det kan också vara så att de offentliga medlen satsas på långsiktiga projekt, som behöver mer tid för att visa goda resultat.
Ytterligare en förklaring är att den offentliga finansieringen har andra mål än att öka industrins produktivitet. Det kan till exempel handla om att förbättra sjukvården eller att skapa forskningssamarbeten som leder till ökad teknikspridning – alltså en indirekt produktivitetsökning.
Karin Bergmans avhandlingsstudie handlar också om hur FoU-satsningar påverkas av export och försäljning på hemmamarknaden, i tillverkande företag respektive tjänsteföretag. Hon studerar även hur förekomsten av intern och extern FoU påverkar produktiviteten i företag.
Kontakta karin.bergman@nek.lu.se———