Fler röster om förändringarna inom läkemedelsbranschen

-
-
DELA

Följande text ingick även i temat ”Läkemedel” som publicerades i Entré nr 1, 2012:

citatteckenNu krävs det samlade insatser från många håll, inte minst regeringen, som hittills tycks ha ansett att industrin får klara sig själv. Nu behövs nya riktlinjer för exempelvis AP-fonderna så att de kan investera långsiktigt. Den offentliga upphandlingen måste också stöpas om i grunden. Idag handlar allt om kostnader.
Christian Berggren, professor vid Linköpings universitet, i intervju på liu.se

citatteckenDet som händer i läkemedelsbranschen är inte unikt för Sverige. Man trodde att bioteknologin skulle öppna för en massa nya produkter, men det blev inte riktigt så. Mer pengar går in, men färre läkemedel kommer ut på global basis.
Maureen McKelvey, professor vid Göteborgs universitet, under Esbris Estradföreläsning 21 februari 2012

citatteckenKunskap är färskvara och ska Sverige klara att vara ledande inom miljötoxikologi krävs ett [sic] fungerande samverkan mellan företag, universitet och myndigheter. Nu plockas en viktig pusselbit bort och det återstår att se om vi kan ta vara på kompetensen. Jag hoppas att det är fler forskare än jag som nu funderar på strategiska rekryteringar och att de pengar som behövs för att klara denna typ av investeringar kommer att finnas till hands. Det är ett unikt tillfälle, men tiden är knapp.
Mattias Öberg, docent i toxikologi vid Karolinska institutet, i blogg på forskning.se

citatteckenDet är viktigt att komma ihåg att Sveriges starka nyckeltal som kunskaps- och forskningsnation till stor del beror på att den absoluta majoriteten av landets privata FoU-investeringar sker i ett fåtal multinationella koncerner. Vad händer om ytterligare fyra eller fem stora, forskningsintensiva och högförädlande företag väljer att omlokalisera viktiga verksamheter till andra länder?
Pontus Braunerhjelm, vd Entreprenörskapsforum och professor vid KTH, samt Martin Andersson, professor vid Circle, Lunds universitet, på DN Debatt 4 februari 2012

citatteckenDet kommer säkert vara så att några av de bästa får erbjudanden från utlandet som de accepterar. Det vore synd, och en stor förlust för Sverige om toppforskarna skingrades helt och hållet.
Lars Leijonborg i intervju på dagensopinion.se. Leijonborg har fått uppdraget att samordna insatserna kring Astra Zenecas nedläggning

Läs mer om läkemedelsindustrin och öppen innovation———–

2951

DELA