Stigfinnare och följeslagare i ny bok

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2001:

Hur ny är egentligen en innovation? Kan man någonsin säga att en teknologi banar ny väg, eller handlar det alltid om att slå in på en redan upptrampad stig? Frågor som dessa är det övergripande temat för boken Path Dependence and Creation.

Redaktörerna Raghu Garud, New York University, och Peter Karnøe, Copenhagen Business School, diskuterar inledningsvis innebörden i begreppen ”path dependence” respektive ”path creation”, som kan sägas representera två olika synsätt. Path dependence handlar om att det vi gör i dag är ett resultat av vad vi gjorde i går. Nya teknologier är beroende av redan utvecklade teknologier. Med path creation menas däremot att nya stigar trampas upp hela tiden. En innovation innebär att stegen tas i en ny riktning.

Ett av bokens kapitel är skrivet av Martin Kenney, University of California, Davis, och Urs von Burg vid schweiziska University of St Gallen. Det handlar om skapelsen och utvecklingen av Silicon Valley. Under fyrtio år har företag som sysslar med elektronik, medicinsk utrustning och elektronik vuxit fram i detta område. Parallellt har ”stödföretag” etablerats: exempelvis venture capital-företag, advokatbyråer och marknadsföringsföretag. Författarna ser utvecklingen som ett sammanflätat ekosystem där en mängd processer formar och vägleder varandra.

Ett annat kapitel är författat av tre forskare från University of Leuven i Belgien: Bart Van Looy, Koenraad Debackere och Rene Bouwen. Det handlar bland annat om interaktion och om att kliva över gränser. De tar upp ett dilemma som många, såväl företagare som forskare, upplever: ska jag bli bättre på det jag redan kan eller ska jag kasta mig in i ett nytt, okänt område? Stanna på den invanda stigen eller trampa upp en ny?
———–

924

DELA