”Förr sågs alla företagare som elaka farbror Joakim-typer”
- Publicerad: 9 okt 2006,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 9 okt 2006,
- 3:29 e m
Följande text publicerades även under vinjetten ”Porträttet” i Entré nr 3, 2006:
Frédéric Delmar, jubilerande doktor och utlandsprofessor:
I år är det tio år sedan Frédéric Delmar disputerade. Jubileet firar han i sitt nya hemland Frankrike, där han är professor sedan ett år tillbaka. Entreprenörskapsfältets utveckling jämför han med internets dito: i början kunde man läsa allt som skrevs, nu är detta omöjligt.
Frédéric Delmar inledde sin akademiska bana med en examen i företagsekonomi från Umeå universitet. Där träffade han också Per Davidsson, som ledde in honom på entreprenörskapsområdet.
– Jag hade en bakgrund i finansiering, var intresserad av psykologi och ville hålla på med kvantitativ forskning. Inom ämnet entreprenörskap såg jag en möjlighet att kombinera alla dessa intressen, säger Frédéric Delmar, professor i strategi och organisation vid EM Lyon i Frankrike.
1994 flyttade han till Handelshögskolan i Stockholm där han avslutade sin doktorsavhandling. Avhandlingen, som handleddes av professor Lennart Sjöberg, var en fördjupning av Per Davidssons forskning om småföretagares attityder till tillväxt.
– Det blev en ganska annorlunda avhandling som bland annat handlade om människors inre drivkrafter, och om vilken roll dessa har för tillväxtattityder.
Tidig Esbriforskare
Efter sin doktorsexamen i ekonomisk psykologi 1996 blev han erbjuden att stanna kvar på Handelshögskolan. Men en annan möjlighet lockade mer.
– Strax innan jag disputerade sprang jag på Magnus Aronsson, som sa att han hade ”en liten grej på gång”. Och det var alltså Esbri han pratade om. Jag tyckte att det lät spännande att vara med och starta en ny forskningsinstitution. Dessutom verkade Magnus vara en kul typ!
Frédéric Delmar höll också kontakten med Per Davidsson som hade ett stort projekt på gång om snabbväxande företag. Han var även involverad i den svenska delen av ERC – Entrepreneurial Research Consortium – ett internationellt projekt som följer nystartade företag över tid.
– Här lärde jag känna många av de riktigt stora forskarna inom fältet, som Howard Aldrich och Bill Gartner. Jag hade en hel del att tillföra från den psykologiska sidan och blev starkt engagerad i projektet.
– De här tre bitarna – Esbri, projektet om snabbväxande företag och ERC – tog en stor del av min tid. Samtidigt var jag också, genom några kompisar, inblandad i ett nystartat företag. Det här var en väldigt intensiv period i mitt liv.
Efter Esbri-tiden gick Frédéric Delmar tillbaka till Handelshögskolan i Stockholm, och hösten 2004 var han i positionen att kunna välja mellan att bli professor i Uppsala, Lausanne, eller Lyon.
– Det var ett svårt val, men efter noga övervägande blev det Lyon. Där fanns redan en färdig organisation, och de var först och främst ute efter en forskare och lärare. Alltså behöver jag inte hålla på så mycket med praktisk administration, vilket annars kan vara mycket tidskrävande.
– Eftersom jag gillar att åka skidor och klättra, är det givetvis också ett plus att vara i närheten av alperna. Dessutom tyckte min fru att Lyon lät mest spännande. Så för ett år sedan bar det av, och vi trivs jättebra, hela familjen.
På EM Lyon är entreprenörskap huvudämne och en av anledningarna till att folk söker sig dit. Skolan har också en lång tradition av att lära ut ämnet och satsar på att utveckla pedagogiken.
– Det är såklart kul att komma till en skola där ens ämne är centralt. Franska handelshögskolor i allmänhet är duktiga på utbildning, medan vi i Sverige ligger längre fram när det gäller forskning inom entreprenörskap, säger Frédéric Delmar.
Entreprenörskapsfältet som sådant tycker han har utvecklats mycket sedan han först kom i kontakt med det.
– Storleken på fältet har ju ökat något otroligt. När jag började kunde jag i princip läsa allt som skrevs om entreprenörskap. Det var ungefär som med internet, i början kunde man hålla koll på alla nya sidor. Nu är den sortens översikt omöjlig. Många olika inriktningar har utvecklats, och forskningen har blivit alltmer specialiserad.
Snälla småföretag
Han menar också att entreprenörskap har blivit mer och mer accepterat som eget ämne, och mer professionaliserat.
– En del uppfattar det som mer idéfattigt, men jag anser att entreprenörskapsforskningen framför allt har blivit mer rigorös. Kvaliteten är mycket högre nuförtiden.
Även på utbildningssidan tycker han att det har hänt en hel del. Entreprenörskap har blivit en integrerad del av ekonomisk utbildning i allmänhet. Många som läser ekonomi på universitet väljer att läsa entreprenörskap.
– En annan skillnad är att entreprenörskapet som fenomen har gått från att vara något ganska suspekt, till nästan accepterat. Förr sågs alla företagare som elaka farbror Joakim-typer. Nu framstår de små företagen som snälla i jämförelse med de internationella storkapitalisterna.
Fakta
Namn: Frédéric Delmar
Bakgrund: Disputerade 1996 vid Handelshögskolan i Stockholm. Var samma år med och startade Esbri. 2002 blev han docent vid Handelshögskolan i Stockholm. Sedan 2005 professor i strategi och organisation vid EM Lyon (Ecole de Management de Lyon).
Aktuell: Tioårsjubilerar som disputerad forskare.
För mer info: delmar@em-lyon.com———–