Positiva familjeföretagare gör lyckade skiften

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2006:

Positiv attityd, självtillit och upplevd kontroll är viktiga faktorer när familjeföretagaren ska gå i pension. Det konstaterar Anna Vikström som har lagt fram sin licentiatuppsats Generationsskiften i mindre familjeföretag vid Luleå tekniska universitet.

Problematiken kring generationsskiften i familjeföretag har fått stor uppmärksamhet på senare år, men vad som menas med ett generationsskifte är inte helt självklart. I Anna Vikströms forskning är generationsskifte synonymt med ledarskifte. Hon har studerat attityderna till genomförda och framtida ledarskiften i 343 svenska företag med mellan 10 och 49 anställda.

Resultaten visar bland annat att i företag där attityden till planering av ledarskiftet var positiv, betraktades processen som mer framgångsrik.

Företagare med god självtillit, och som upplevde en hög grad av kontroll gällande överlämningen av ledarskapet, uppfattade också processen som framgångsrik.

Vidare visar uppsatsen att företagare som upplever att de har kontroll över ledarskiftet tenderar att se mer positivt på företagets utveckling efter att skiftet genomförts. En annan slutsats av studien är att ledarens ålder och antalet tidigare ledarskiften i företaget hänger samman med intentionen att genomföra framtida ledarskiften.

Vikström har också undersökt viljan att företaget ska leva vidare som ett familjeföretag. Hon finner att företagare som är positiva till att familjen är delaktig i ledarskiftesfrågor har en starkare vilja att hålla kvar företaget inom familjen. Detta tyder på en öppenhet för att ta till sig synpunkter från flera olika parter och generationer, menar Anna Vikström.

För mer info: anna.k.vikstrom@ltu.se———–

1654

DELA