Småföretagens sisu gav Finland innovationer

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2006:

Innovation anses vara motorn bakom den moderna ekonomiska tillväxten. Men var kommer innovationerna ifrån, och hur har de förändrats över tid? Det är två av frågorna som besvaras i Jani Saarinens doktorsavhandling.

Innovation och FoU är inga nya fenomen, men de har förändrats en del på senare tid. En trend är att innovationstakten har ökat. Tidigare kom nya innovationer till i långsamma steg-för-steg-processer, där forskning, utveckling och produktion fick ha sin gilla gång.

I dag genereras innovationer allt snabbare och ofta i nätverk, där ekonomiskt värde skapas genom relationer och samarbete. Det konstaterar Jani Saarinen i sin avhandling Innovations and Industrial Performance in Finland 1945-1998, som har lagts fram vid Lunds universitet. I den går han in på djupet i den finländska innovationshistorien.

Saarinen fokuserar på de individuella innovationerna och har konstruerat en databas bestående av 1593 finländska innovationer. Här ingår till exempel en traktor, ett flygplan, en lampa och en mobiltelefon.

Med hjälp av de individuella innovationerna beskriver Jani Saarinen Finlands tekniska utveckling och den industriella förnyelse som har präglat landets ekonomi under 50 år. Studien kastar också ljus på kopplingen mellan innovation och framväxten av företag.

Sammantaget visar undersökningen på ett entydigt positivt samband mellan innovationer och ekonomisk tillväxt. Bland annat sysselsättningen påverkas positivt av nya innovationer. Resultaten pekar också på vikten av de små företagen. Under 1990-talet stod företag med färre än tio anställda för mer än en tredjedel av Finlands innovationer.

För mer info: jani.saarinen@vtt.fi———–

1260

DELA