Dåligt ledarskap kan hindra tillväxt

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2005:

De små företagens tillväxt är ständigt ett aktuellt debattämne. Det finns en rad olika tillväxthinder som kan drabba det lilla företaget. I avhandlingen Barriers to Growth and Development in Small Firms har Henrik Barth tittat närmare på problemet.

Höga skatter är ett hinder som ofta kommer upp när det talas om småföretagens tillväxt. De är vad man brukar kalla ett institutionellt tillväxthinder. Men det finns många andra faktorer som har betydelse för om ett litet företag lyckas växa eller inte.

Henrik Barth har lagt fram sin doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet. I den undersöker han vad tillväxthinder egentligen är, och varför de uppstår.

– Jag har gjort en omfattande litteraturgenomgång för att reda ut begreppen. Jag har tittat på vad forskningen redan har kommit fram till, och vilka typer av tillväxt- och utvecklingshinder småföretagen möter, säger teknologie doktor Henrik Barth, numera verksam vid Högskolan i Halmstad.

Förvirrade begrepp

Resultatet av litteraturstudien visar att det finns flera olika sätt att ta sig an tillväxthinder i forskningen. Därför har Barth även tittat på närliggande begrepp som problem och affärsmisslyckanden.

– Det råder lite begreppsförvirring här. Begreppen används olika både vad gäller teorianknytning och empiriunderlag. Inom empirin används ofta det begrepp som passar bäst in på det som ska undersökas. Rent teoretiskt verkar de olika begreppen användas av forskare från olika discipliner.

Inom teknikämnet används främst begreppet hinder. Framförallt inom innovationsforskningen där fokus då ligger på hinder för att lansera eller utveckla nya produkter i företag. Begreppet problem har däremot en stark tradition inom managementforskningen, och affärsmisslyckanden studeras vanligen inom ekonomistyrning. Det handlar då ofta om frågor som varför vissa företag klarar sig och andra inte.

– Förvånansvärt få forskare binder samman perspektiven i studier av tillväxthinder. Den viktigaste slutsatsen av den här genomgången är att det finns mycket att lära mellan de olika disciplinerna när man studerar tillväxtfrågor, konstaterar Henrik Barth.

Interna och externa hinder

Barth har också skapat en modell för hur man kan titta på tillväxthinder. Han skiljer här mellan interna och externa hinder. Interna hinder finns inom företaget och kan påverkas av företagarna själva. Externa hinder relaterar till institutionella faktorer, exempelvis skatter och regler.

I modellen görs också skillnad mellan materiella och immateriella hinder. De materiella hindren handlar bland annat om hur företaget utvecklar rutiner och styrsystem för den egna verksamheten.

– De immateriella hindren är svårare att ta på. Det kan vara oförmågan att vidareutveckla företaget organisatoriskt och samtidigt behålla den entreprenöriella andan.

Ledningsskicklighet är ett exempel på ett internt materiellt hinder, något som enligt Barths studie också visade sig påverka företagens tillväxt kraftigt.

– Den strategiska aspekten är jätteviktig för tillväxten. Företagsledarna måste lära sig att delegera administrativa åtaganden och brandkårsutryckningar, och istället avsätta tid för strategisk planering, som utveckling av nya produkter.

För mer info: henrik.barth@set.hh.se———–

2216

DELA