Dynamisk bioteknik skapar starka industrier

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2005:

I The Economic Dynamics of Modern Biotechnology (Edward Elgar, 2004) har Maureen McKelvey, Annika Rickne och Jens Laage-Hellman samlat bidrag från ett tjugotal europeiska och amerikanska forskare. Temat kretsar kring hur idéer och ny kunskap inom bioteknologin, via marknadskrafterna, kan utvecklas till nya företag och industrier. Bokens olika kapitel tar bland annat upp förutsättningarna för bioteknik i Europa, kommersialisering och de biotekniska innovationsprocesserna. Ett danskt bidrag kommer från Finn Valentin och Rasmus Lund Jensen. Det handlar om teknologiska system och nätverk inom livsmedelsbranschen. De visar att Europa ligger långt före USA när det gäller att utnyttja mikroorganismer, exempelvis laktobaciller, i framställningen av mat. Förklaringen ligger i kunskapsutbytet mellan företagen.

För mer info: www.e-elgar.co.uk———–

1600

DELA