Storsatsning på forskning om innovationssystem

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2004:

Innovationssystem är ett hett ämne. Det märks inte minst genom forskningsprogrammet fnuttInnovationssystemforskning om FoU och tillväxtfnutt som har startats på initiativ av Vinnova. Fyra forskningscentrum, med koppling till svenska universitet och högskolor, ingår i satsningen.

Huvudsyftet med de fyra forskningscentrumen är givetvis att skapa kunskap om innovationssystem. Tanken är även att de ska ha nära kontakt med policymakare. Centrumen har sedan lite olika inriktningar på sin forskning. Gemensamt är att alla är tvärvetenskapliga, något som bidrar till en helhetssyn på området.

Virtuellt centrum

CIND vid Uppsala universitet var först ut, med formell invigning för ungefär ett år sedan. Centrumet har ingen egen lokal, utan verkar mer virtuellt. Inom CIND finns tre forskningsinriktningar. En behandlar kluster och innovationssystem på ett mer allmänt plan. Det handlar om att identifiera system och ta reda på hur de ser ut. Till exempel kommer forskarna att undersöka den svenska musikindustrin och biokemiklustret i Uppsala.

– Den andra inriktningen är lite mer originell. Vi kommer att titta på individers rörlighet och kunskapsspridning i innovationssystem. Det finns tecken på att den här rörligheten påverkar dynamiken i systemen, säger professor Anders Malmberg, föreståndare för CIND.

Det tredje spåret handlar om multinationella företags närvaro i lokala kluster. Tre avhandlingar som är kopplade till CIND har lagts fram under oktober månad 2004.

Statlig och privat forskning

Vid Chalmers tekniska högskola och IMIT i Göteborg verkar RIDE med professor Maureen McKelvey som föreståndare. Liksom CIND är RIDE i huvudsak ett virtuellt forskningscentrum.

– Vi är virtuella i en mening, men de flesta som i nuläget är inblandade i RIDE sitter i anslutning till varandra på Chalmers. Chalmers håller på att omorganisera och RIDE är en viktig del i att bygga upp en kritisk massa inom vissa ämnen. IMIT är redan en virtuell forskningsorganisation som vi kan dra nytta av, säger Maureen McKelvey.

RIDEs forskningsområden är bland annat interaktion mellan utbildning, forskning och företags FoU. Centrumet kommer också att studera strukturell förändring och ekonomisk dynamik.

– Vi tittar även på hur man utvecklar strategier för att använda ny teknisk kunskap inom företagen och innovationssystemen. En licentiatuppsats som behandlar ämnet open source-mjukvara försvarades i juni 2004. Vi har även haft fem seminarier med utländska forskare under hösten.

CESIS, som också verkar virtuellt, består av två institutioner på Kungliga tekniska högskolan tillsammans med SISTER och Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Centrumet har en arbetsrapportserie som hittills har producerat cirka 20 rapporter. Flera av studierna handlar om kunskapsproduktion och vilka spin off-effekter den har på näringslivsdynamiken.

– Vårt tydligaste uppdrag är att undersöka i vilken grad en given innovationsprocess kan påverka den ekonomiska tillväxten. Mycket av det vi har åstadkommit hittills fokuserar på detta, säger professor Börje Johansson, föreståndare för CESIS.

Ett viktigt forskningsområde är om innovativa företag har bättre tillväxt och exportkvot än andra företag. Forskarna på CESIS kommer även att undersöka regionala innovativa miljöer och immateriella rättigheter. I mitten av november hålls ett internationellt symposium med bland annat en workshop för doktorander.

Fysiskt centrum

CIRCLE ingår i den storsatsning som Lunds universitet gör på innovationsområdet. Det skiljer sig lite från de andra centrumen, åtminstone i ett avseende.

– Vi har egna lokaler i centrala Lund. Vi är alltså inte enbart ett virtuellt center, utan fysiskt existerande. Verksamheten börjar ta form på allvar nu och vi kommer att ha en formell invigning den 19 november 2004, säger CIRCLEs föreståndare, professor Charles Edquist.

CIRCLEs fyra forskningsområden behandlar till exempel lärande i innovationssystem och effekter av FoU och innovationer på produktiviteten och regionala innovationssystem. Det entreprenöriella universitetet och skapandet av teknologibaserade satsningar kommer också att undersökas. Hur den offentliga policyn påverkar innovation, FoU och kompetens är ett annat intresseområde för forskningscentrumet i Lund.

Alla fyra forskningscentrum, eller Centers of Excellence som de också kallas, delfinansieras av Vinnova. Även de aktuella lärosätena och ett antal externa finansiärer är inblandade i projekten.

För mer info:

CIND – Center for Research on Innovation and Industrial Dynamics
www.cind.uu.se
anders.malmberg@kultgeog.uu.se

CIRCLE – Centre for Innovation, Research and Competence in the Learning Economy
www.circle.lu.se
charles.edquist@innovation.lth.se

CESIS – Centre of Excellence for Science and Innovation Studies
www.infra.kth.se/cesis
borje@infra.kth.se (Börje Johansson)

RIDE – R&D, Innovations and Dynamics of Economies
www.mot.chalmers.se/ride
mckelvey@mot.chalmers.se (Maureen McKelvey)

www.vinnova.se———–

1465

DELA