Få svenskar engagerade i företagsstarter

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2004:

Vi ligger efter våra nordiska grannar när det gäller entreprenöriella aktiviteter. Även i jämförelse med 30 andra länder hamnar Sverige i de lägre regionerna på skalan, enligt den senaste GEM-mätningen. En förklaring till den låga entreprenöriella aktiviteten är att vi saknar positiva förebilder.

Global Entrepreneurship Monitor (GEM) är den mest omfattande internationella studien av entreprenöriella aktiviteter. Den visar att drygt 4 procent av den vuxna befolkningen i Sverige är involverad i entreprenöriella aktiviteter. Med fnuttentreprenöriella aktiviteterfnutt menas att man antingen är i färd med att starta ett nytt företag, eller att man driver ett företag som är yngre än 42 månader. Sveriges siffra är något högre än Frankrikes knappt 2 procent, men betydligt lägre än Finlands (6,9 procent), Norges (7,5 procent) och USAs (11,9 procent).

– I vissa länder är bara en av femtio vuxna involverad i entreprenöriella aktiviteter. Det betyder att de flesta inte känner någon som håller på att starta företag. Man känner inte ens någon som känner någon som är entreprenör, säger professor Paul Reynolds, initiativtagare till GEM och professor på Babson College och London Business School.

– I länderna som ligger i topp ses däremot inte entreprenörskap som något läskigt eller mystiskt. Det är bara något som folk gör.

Drivkrafterna bakom de entreprenöriella aktiviteterna skiljer sig åt. I industriländerna dominerar motivet att utveckla en affärsmöjlighet. I utvecklingsländerna startas ofta företag för att inga andra jobb eller försörjningsmöjligheter finns. Det närmaste nätverket är oerhört viktigt för en potentiell entreprenör.

– I länder där de entreprenöriella förebilderna är få måste andra vägar skapas för att fylla informationsbehovet, till exempel via utbildningssystemet, säger Reynolds.

– Det är också i de flesta fall entreprenörens släktingar, vänner, grannar och kollegor som finansierar företaget. Det klassiska riskkapitalet utgör bara en bråkdel av investeringarna i nya företag.

Esbri ansvarar för den svenska delen av GEM. I slutet av januari besökte Paul Reynolds Stockholm och presenterade GEM 2003 på ett seminarium där Carl Bildt, fd statsminister, och IVAs vd Lena Torell, kommenterade rapporten. På www.esbri.se/gem.asp hittar du ett referat från seminariet, ett forskarporträtt av Paul Reynolds och mer information om GEM.———–

3317

DELA