Innovationer och kapital utgör tillväxtmotorn

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2002:

Humankapital, innovationer och finansiella medel är de viktigaste komponenterna i tillväxtmotorn. Det är en av slutsatserna i Pontus Hanssons doktorsavhandling Economic Growth and Fiscal Policy som lagts fram vid Lunds universitet.

I sin avhandling studerar Pontus Hansson ekonomisk tillväxt, finanspolitik och sambandet däremellan. Med ekonomisk tillväxt avser han ökningen i BNP, och med finanspolitik hur de offentliga finanserna sköts.

Även en blygsam ökning av tillväxttakten ger stort utslag på individnivå, konstaterar Hansson. Han menar därför att det är mycket angeläget att skapa en större förståelse för mekanismerna bakom tillväxt. I de flesta tillväxtmodeller antas antingen humankapital eller teknologisk utveckling vara den främsta drivkraften, och endast en av dem studeras. I Pontus Hanssons modell ingår däremot båda dessa komponenter, samtidigt.

För en varaktig tillväxt krävs alltså att humankapital och teknologiska innovationer utvecklas i samklang. Men innovationer allena bidrar inte till någon ökad produktion. Därtill krävs investeringar, och det finansiella kapitalet är därför ytterligare en viktig faktor för tillväxt, menar Hansson.

Pontus Hansson pekar på att den diskussion som förts kring harmonisering av EU-ländernas skatter kan hota tillväxten. Syftet med skatteharmoniseringen är att undvika att kapital som ska beskattas flyttas till länder med lägre skattesats. Men följden kan bli att innovationslusten minskar, och därmed sjunker även tillväxttakten.

Sett ur ett internationellt perspektiv förordar Hansson därför en skattepolitik som tillåter olika länder att ha olika skattesatser. De mer innovationsbenägna länderna bör ha en högre skattesats, eftersom detta leder till mindre sparande men mer investeringar i FoU. Dessa länders förmåga att innovera och utveckla ny teknologi ökar därmed. Omvänt bör de mindre innovationsbenägna länderna ha en lägre skatt så att de kan specialisera sig på kapitalhantering och investeringar.

För mer info: pontus.hansson@nek.lu.se
———–

1505

DELA