Kvinnor osynliga i familjeföretag

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2002:

Män har oftast en mer framträdande roll i familjeföretag som består av två makar. Männen syns utåt medan kvinnorna osynliggörs, trots samma arbete. Men advokatpar är mer jämställda än ICA-handlare.

Eva Javefors Grauers, ekonomie doktor vid Linköpings universitet, har undersökt fördelningen av arbetsuppgifter och roller mellan kvinnor och män i familjeföretag. Hur de delar på arbete, ledning, inkomst och ägandeförhållande. Dels har hon djupintervjuat tre ICA-handlarpar, dels har hon gjort en större enkätundersökning bland landets advokatpar, och djupintervjuat tre av dem.

Resultaten finns i avhandlingen Profession, genus och företagarpar – en studie av advokater och köpmän. Javefors Grauers menar att tidigare forskning sällan behandlat familjeföretag som drivs av par. Kvinnan i familjeföretaget har ofta helt åsidosatts. Hennes undersökning visar bland annat att ICA-handlarparen inte verkar på lika villkor vad gäller ägande, lön och hushållsarbete.

– Kvinnorna i två av ICA-paren ses inte ens som företagare. De jobbar lika mycket och aktivt i företagen som sina män, men det syns inte utåt. Kvinnorna står inte med i telefonkatalogen eller på välkomstskylten i affären, säger Eva Javefors Grauers

För att ta reda på om högutbildade företagarpar är mer jämlika förde Javefors Grauers in advokatparen i undersökningen.

– Advokaternas familjeföretag är mer jämställda. Men även här finns spår av det traditionella genusmönstret, i synnerhet vad gäller det obetalda arbetet, alltså hushållsarbete.

Enkäten visar att det är vanligare att advokatparen äger lika mycket av firman. Både mannen och kvinnan anser att de leder företaget och att inkomsten delas lika. Kvinnorna är också synliga som advokater, i telefonkatalogen och på företagets skyltar. Här finns alltså ingen större skillnad i synlighet mellan kvinnor och män.

– De har samma utbildning och kan samma saker. Utbildningen blir ett intyg på att man uppfyller de formella kriterier som gäller inom professionen. Kvinnorna synliggörs och legitimeras genom sin profession. Kvinnor och män arbetar därför på mer lika villkor i och med professionstillhörighet.

För mer info: evaja@eki.liu.se———–

1872

DELA