Korsbefruktning ger spännande forskning

Åse
Karlén
DELA

En kortare version av denna artikel publicerades i Entré nr 4, 2002:

Det är dags för entreprenörskapsforskarna att göra väsen av sig. Det menar den amerikanska forskaren Sharon Alvarez.
– Vi måste kanalisera vår kunskap till andra discipliner.

-Sharon Alvarez är till vardags verksam vid Ohio State University, men under månadsskiftet oktober-november 2002 besökte hon Lund, Stockholm och Köpenhamn. De intressantaste forskningsresultaten finns inom entreprenörskapsfältet, anser hon, och det är på tiden att andra discipliner influeras av dem.

– Inom entreprenörskapsfältet ställs de viktiga och intressanta, men svåra, frågorna. Det finns inget annat fält jag hellre skulle vilja forska inom! Andra discipliner är mycket smalare, säger Sharon Alvarez.

– Mycket av den kritik som entreprenörskapsfältet fått är ogrundad. Om vi blev bättre på att föra ut våra resultat till andra discipliner tror jag att trovärdigheten skulle öka. Som forskare måste man hålla detta i minnet.

I sin forskning har Alvarez intresserat sig för flera olika fenomen, men det som ursprungligen förde in henne på entreprenörskapsspåret var ett rättsfall om ett kraschat företagssamarbete. Ett storföretag anklagades för att ha stulit teknologi från sin forna partner, ett mindre entreprenörsföretag. Entreprenören fick rätt, men tvingades betala rättegångskostnader om tre miljoner dollar. Eftersom teknologin ännu inte förts ut på marknaden var det svårt att bestämma dess värde, men slutligen sattes det till 250 000 dollar.

– Jag greps av entreprenörens öde och tänkte: fnuttHur borde han ha gjort?fnutt. När jag började söka svaret i befintlig forskning fann jag att nästan all forskning hade ett storföretagsperspektiv, och den sa att allianser var något bra. Men forskning ur småföretagets perspektiv visade på det motsatta.

Storföretag är kleptomaner

År 2000 la Sharon Alvarez fram sin avhandling med titeln Entrepreneurial Alliances: Prescriptions for Alliance Success with Larger Firms vid University of Colorado at Boulder. I den studerar hon allianser mellan storföretag och entreprenörsföretag inom läkemedels-, olje-, och telekommunikationsbranschen. Resultaten är nedslående: i 80 procent av fallen blev entreprenören på ett eller annat sätt snuvad på sin teknologi av det stora företaget.

– Mitt råd till entreprenörer som utvecklat en attraktiv teknologi är att licensiera ut den. Förr eller senare kommer den annars att stjälas av ett storföretag. För entreprenörer med flera teknologier kan det gå att skapa långsiktiga samarbeten med storföretag. Entreprenören skyddas av sin förmåga att hela tiden komma med nya innovationer.

Ett annat tema som intresserat Alvarez är kvinnors entreprenörskap. I en artikel från 1998 konstaterar hon att kvinnor startar företag för att de är trötta på den amerikanska företagskulturen och för att de vill ha mer flexibilitet. Dessa resultat gick stick i stäv med tidigare forskning som indikerade att kvinnliga entreprenörer saknar utbildning och ledarskapserfarenheter, och alltså startar företag för att de inte har så mycket annat att välja på.

– Jag trodde inte på de forskningsrapporter jag läste, för överallt såg jag en massa smarta kvinnliga entreprenörer. Därför kände jag att jag var tvungen att göra den här studien, innan jag gick vidare till andra forskningsområden, säger hon.

– Fortfarande får jag förfrågningar från forskare över hela världen om den artikel jag skrev, och det är självklart smickrande. För bara någon månad sedan kontaktades jag av en indisk kvinna som läst artikeln, och som ville träffa mig när hon ändå var i USA.

Uppköp inget misslyckande

En annan undersökning som Sharon Alvarez kände att hon fnuttbara måste görafnutt handlade om företagsnedläggningar. I de studier som fanns var antalet nedlagda företag orimligt högt, ansåg hon, och det visade sig bero på att till exempel företag som flyttat eller blivit uppköpta klassificerats som misslyckanden. Alvarez ville därför ge en mer rättvisande bild av läget.

– Anta att du startar ett företag med målsättningen att kunna försörja dig under två år. Att du sedan lägger ned företaget efter två år kan ju knappast klassas som ett misslyckande, eller hur?

I sin pågående forskning är Sharon Alvarez dock betydligt mer teoretisk. Hon vill skapa en ny teori kring företags tillblivelse, och det handlar om det mest grundläggande frågorna: Vad är en entreprenör? Vad är ett entreprenöriellt företag? Och hur kan affärsmöjligheter skapas och exploateras?

– Detta är egentligen mitt äldsta och starkaste forskningsintresse. Som doktorand kom jag i kontakt med Jay Barneys forskning och tyckte att den var mycket spännande. I dag arbetar vi tillsammans och utvecklar bland annat hans tidigare teorier.

De existerande teorierna om företaget tar inte hänsyn till den entreprenöriella aspekten, enligt Alvarez. Och detta vill hon ändra på. Ensam och tillsammans med Barney har hon skrivit en rad vetenskapliga artiklar om teorin kring skapandet av företag, och nu känner hon att det börjar lossna på allvar.

– När det man skriver om är så här teoretiskt, tar det längre tid. Man måste låta det mogna. Den artikel jag skriver på just nu är ganska kontroversiell, och jag kommer nog att få ägna en del tid åt att försvara den. Det här är forskning som bryter ny mark. Resultaten kommer att påverka till exempel strategiforskningen och nationalekonomin, säger Sharon Alvarez.

För mer information, besök Sharon Alvarez hemsida.———

1509

DELA