Sprider forskning om innovation, entreprenörskap och småföretagande.
Kort om föreläsningen:
Gnosjö är en plats som förknippas med framgångsrik företagsamhet och ett stort antal småföretagare. Den positiva bilden av Gnosjö och gnosjöandan skapas och återskapas flitigt av forskare, journalister, planerare och politiker. Katarina Pettersson och Caroline Wigren har i två separata avhandlingsprojekt trängt in under Gnosjös glänsande yta. Under sin Estradföreläsning presenterar de nya perspektiv på orten och dess berömda anda.
Wigrens del av föreläsningen bygger på hennes fältstudie i Gnosjö. Hon bodde där under ett helt år och tillbringade då tid i olika företag, på industriföreningens frukostmöten, Rotaryluncher och en ekumenisk Alpha-kurs. Bland annat fann hon tre värdekällor – religionen, familjen och regionens arv – som kan öka förståelsen för Gnosjö och dess anda. Enligt Caroline Wigren står Gnosjö inför tre utmaningar. Det gäller att behålla de yngre kvinnorna i regionen, öppna upp för externt ägande och integrera invandrarna i samhället.
Katarina Pettersson kommer under sin del av föreläsningen att diskutera hur kvinnor som är företagare osynliggörs i bilden av Gnosjö. Enligt hennes avhandling blir osynliggörandet tydligt genom att företagare huvudsakligen framställs som män – trots att statistiken visar att 33 procent av företagarna är kvinnor. Pettersson väcker frågor om hur man kan beskriva män och kvinnor som är företagare utan att reproducera mytiska bilder av Kvinnliga och Manliga företagare.
Kort om föreläsaren/föreläsarna:
Katarina Pettersson är forskare på de kulturgeografiska institutionerna vid Stockholms respektive Uppsala universitet. Hon forskar om kvinnor och män som är företagare i vård- och omsorgsföretag utifrån ett könsperspektiv, samt om föreställningar kring kvinnlighet och etnicitet i sammanhanget av skönhetstävlingar. För mer information om Petterssons avhandling, klicka här, och artikel om Pettersson här.
Caroline Wigren disputerade under 2003 vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Hennes avhandling analyserar de generella antaganden vi gör om gnosjöandan, men tar också med läsaren förbi den bild av Gnosjö som vi tar för givet. Wigren har tilldelats FSF och NUTEKs pris till unga forskare år 2004, läs mer om detta här. För mer information om hennes avhandling, klicka här, och artikel om avhandlingen här.
Forskningsnyheter om innovation, entreprenörskap och småföretagande varannan vecka.
Telefon: 08 458 78 00
E-post: info@esbri.se