Värnamo och Åre har varsin anda

Åse
Karlén
DELA
-

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2011:

Martin Röllgårdh och Mikael Skålén har skrivit licentiatuppsatser inom ramen för forskarskolan i geografi vid Uppsala universitet. Röllgårdh intresserar sig för lokal näringslivsutveckling i Värnamo medan Skålén har undersökt det entreprenöriella klimatet i Åre.

Martin Röllgårdhs lic har titeln Bilder av lokal näringslivsutveckling – exemplet Värnamo. Kommunen marknadsförs som ”det sydsvenska krysset” på grund av det centrala läget i Småland. Värnamo omfattas också av den berömda Gnosjöandan.

Röllgårdh har intervjuat företagare, tjänstemän och politiker om hur de ser på näringslivsutvecklingen i Värnamo. Trots den globala finanskrisen, och trots kommunens höga arbetslöshetstal, är den övergripande bilden positiv. Arbetsamhet, klurighet och samarbete är några nyckelbegrepp som återkommer i beskrivningarna av Värnamo.

Martin Röllgårdh finner en dubbelhet i bilderna av Värnamo: den lilla, trygga orten kontrasteras mot den expansiva kommunen. Han menar att man kanske står inför ett vägval där fokus skiftar från produktion till innovation, och från tillverkning till design. ”Det handlar om att utveckla en ny väg som följer i de gamla vägarnas spår men som leder till nya domäner”, skriver han.

Mikael Skåléns lic heter Plats och entreprenörskap – fallet Åre och bygger på intervjuer med Åreföretagare, samt analyser av offentlig statistik. Skålén konstaterar att Åres attraktionskraft, som bottnar i en passion för skidåkning och friluftsliv, har gett upphov till en kraftig befolknings- och näringslivstillväxt.

”Åreandan” beskrivs som heterogen, individualistisk och företagspositiv. Detta kan jämföras med Gnosjöandan där relation, tradition och religion är viktiga fundament. Mikael Skålén visar att informella nätverk och gemensamma normer bidrar till ett kreativt klimat där ”allt är möjligt”. Det gör att fler vågar starta eget.

Kontakta mikael.skalen@are.se, martin.l.rollgardh@varnamo.se———–

4163

DELA