Uppsats om born globals tog priset

Åse
Karlén
DELA
Prisutdelning i Nytt & Nyttigt läsåret 2013–2014, på Vinnovas årskonferens 2 december. Från vänster till höger: Hasse Johansson, styrelseordförande Vinnova, förstapristagarna Jacob Sundquist och Paulina Olsson, tredjepristagarna Alexandra Dembczyk och Jaromír Zaoral, andrapristagaren Oskar Karlsson, tredjepristagarna Fredrik Ringård och Carl Segerlund, Charlotte Brogren, gd Vinnova, samt Magnus Aronsson, vd Esbri. Foto: Anette Andersson.

Följande text publicerades även under vinjetten ”Esbrinytt” i Entré nr 4, 2014:

Hur ser stödstrukturen ut för småföretag som vill bli internationella snabbt? Och matchar stöden de behov som born global-företagen upplever? Frågorna intresserar Paulina Olsson och Jacob Sundquist. Nu står de som segrare i uppsatstävlingen Nytt & Nyttigt.

Esbris och Vinnovas uppsatstävling Nytt & Nyttigt arrangerades läsåret 2013–2014 för femte gången. Syftet är att öka kunskapen om innovation, nyttiggörande och kommersialisering, och uppmuntra studenter att skriva uppsatser inom detta tema. Intresset var stort, hela 77 uppsatser från 18 olika lärosäten skickades in till årets upplaga av Nytt & Nyttigt.

– Det har varit mycket inspirerande att ta del av alla intressanta uppsatser. Jag är väldigt imponerad av kreativiteten och bredden i ämnesvalen bland de tävlande bidragen, säger Helene Thorgrimsson, projektledare Esbri.

Prisutdelningen ägde rum under Vinnovas årskonferens 2 december. Alla finalisterna var inbjudna att delta, men visste inte på förhand hur de hade placerat sig. Spänningen var alltså på topp. Prisutdelare var Hasse Johansson, styrelseordförande Vinnova.

Tre år i rad har den vinnande uppsatsen kommit från Lunds universitet, men snart stod det klart att sviten bröts i och med denna tävlingsomgång. Första pris gick till kandidatuppsatsen What is needed to boost international business growth in potential Born Globals? Den är skriven av Paulina Olsson och Jacob Sundquist, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

I sin motivering skrev juryn bland annat: ”Författarna har adresserat ett viktigt tema med mycket hög policyrelevans. Det finns ytterst få studier gjorda på de mindre företagens behov av stöd i internationaliseringsprocessen.”

– Det ska bli så kul att få använda prispengarna till att fördjupa våra studier. Innovation är ett viktigt ämne.

– Exakt vad vi vill använda dem till har vi inte bestämt ännu. Vi har ju en magisteruppsats kvar att skriva, och det ligger nära till hands att fortsätta studera born globals, sa Paulina Olsson och Jacob Sundquist.

Andrapristagaren Oskar Karlsson har skrivit sin uppsats vid Luleå tekniska universitet. Den har titeln Beslutsaspekter för öppenhet i teknologiutvecklingsprojekt, varierar de beroende på mognadsgrad?

I årets hårda konkurrens lyckades två uppsatser kriga sig upp på tredjeplatsen. Den ena är Stakeholder Engagement in Sustainable Entrepreneurship and Innovation skriven av Alexandra Dembczyk och Jaromír Zaoral vid Umeå universitet.

Den andra uppsatsen som fick tredje pris har titeln Leading Innovators in Large Organisations och är skriven av Fredrik Ringård och Carl Segerlund, KTH.

Priserna består av resestipendier som i år uppgick till sammanlagt 70 000 kronor. Stipendiaterna kan använda dem för att ytterligare öka sin kompetens inom området.

www.innovationsuppsats.se finns sammanfattningar av uppsatserna, juryns motiveringar och hedersomnämnanden, bilder samt ett filmklipp från prisutdelningen.———–

2139

DELA