Scener ur ett entreprenörskap

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2007:

Hur åskådliggör man bäst dramatiken och jargongen i nystartade företag? Miriam Garvi provade först att skriva en klassisk fallstudie, men tyckte att hon tappade mycket av nyanserna. Till sist landade hon i en avhandling där inramningen har lånats från teatervärlden.

Miriam Garvi har lagt fram sin avhandling Venture Capital for the Future – Implications of Founding Visions in the Venture Capital Setting vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

– I avhandlingen studerar jag olika visioner i venture capital-miljön. Jag har tittat närmare på två nystartade, svenska bolag, men även gått tillbaka till ett 60 år gammalt, amerikanskt initiativ som räknas som startpunkten för venture capital.

– Till en början trodde jag att det här med venture capital var ett finansiellt fenomen. Men när jag började rota i dess rötter såg jag att det handlade om att främja nytänkande, till nytta för samhället, säger Garvi.

Vision med implikation

Hur ser venture capital ut i dag? Vem är det till för? Vad har vi för nytta av det? Och vilka innovationer och idéer är det som främjas? Miriam Garvi kontrasterar frågorna mot den bild som tecknas i ur-fallet från USA.

Hon finner tre skilda visioner. I det ena svenska venture capital-bolaget var visionen strömlinjeformande. En sådan vision går ut på ha ett mycket smalt fokus – på en teknologi, produkt eller marknad – i syfte att dominera just denna marknadsnisch.

Det andra svenska bolaget uppstod när en grupp före detta entreprenörer och affärsänglar byggde upp en sfär för att tillgodose sina egna intressen. Visionens viktigaste beståndsdel är det sociala samspelet inom nätverket: att omge sig med liktänkande människor som har likartade värderingar.

– En sådan social vision påverkar förstås de entreprenörsföretag som man investerar i. De förväntas ingå i nätverket och det kan vara värdefullt för vissa. Samtidigt förutsätter det att man delar venture capital-bolagets värderingar.

– På många sätt är visionen tilltalande, men jag förvånades över att riskkapitalisterna tittade så lite på nyttan med den teknologi de investerade i. Den verkade vara av underordnad betydelse.

Missar det nyskapande

Det amerikanska venture capital-initiativet präglades av pionjäranda, och av nyskapande som kunde skänka samhället en större nytta.

– Jag blev verkligen positivt överraskad när jag gick tillbaka till ursprunget. I dag verkar mycket av tankarna om nyskapande och samhällsnytta ha gått förlorade, och det är väldigt synd!

Garvi oroas över att riskkapitalet blir allt mer strömlinjeformande, och fokuserat på att förfina och förädla befintliga koncept. Eftersom det är svårt att bedöma affärspotentialen i pionjärsatsningar, får dessa allt mindre möjligheter att komma fram.

– Här kan man tala om risken med att den idémässiga mångfalden går förlorad. Vad händer till exempel när ett socialt entreprenörskap ska förenas med kommersiella intressen? Det är viktigt att diskutera sådana frågor.

Till alla entreprenörer som funderar på att ta in finansiering vill hon ge rådet att tänka över den egna visionen först.

– Vad vill jag med mitt företag? Kan jag hitta ett venture capital-bolag vars syfte är förenligt med mitt? Många tittar på ekonomiska och strategiska aspekter, men glömmer de grundläggande visionerna, konstaterar Miriam Garvi.

För mer info: miriamgarvi@visionpioneers.com———–

3536

DELA