Riskkapital i överflöd – men hur länge?

Johan
Gustafson
DELA

Följande text ingick även i temat fnuttFinansiering av små och nya företagfnutt som publicerades i Entré nr 3, 2001:

Under de senaste åren har Sverige fått hundratals nya riskkapitalbolag, med tillgångar på många miljarder. Mycket av pengarna finns kvar, trots börskrisen, men bolagen avvaktar med nya investeringar. Risken är att pengarna nu försvinner till andra marknader.

I viss mening har det naturligtvis alltid funnits riskkapital. På 1800-talet och 1900-talets början var det bankerna, staten och den nyfödda aktiemarknaden. På 1970-talet fanns statliga investmentbolag som skulle gjuta liv i nedslagna regioner och branscher. Och på 1980-talet kom de första riskkapitalbolagen av ”modernt” slag, med inspiration från USA och Silicon Valley. Denna första våg ebbade dock ut redan före 1980-talets slut, men fenomenet återkom i mitten av 1990-talet och då med större styrka.

Sedan 1996 har de svenska venture capital-bolagens förvaltade kapital tiodubblats, och sedan 1998 har antalet bolag tredubblats. I dag är trenden att mängden kapital fortfarande ökar, men att investeringarna koncentreras på lite större och mer mogna tillväxtföretag. Trots att mängden kapital som är tillgängligt för riskkapitalbolagen fortfarande är på all time high, så har branschens förluster i form av konkurser ökat dramatiskt. Under 2000 drabbades, enligt förlaget Förvärv & Fusioner, branschen av totalt 26 konkursade portföljbolag. Första halvåret 2001 var den siffran uppe i 38 konkurser. Konkurserna är dock ofta självvalda av riskkapitalisterna, som inte vill gå in med mer pengar i sina redan gjorda felinvesteringar. Istället bidar de sin tid.

– Det är mycket billigare för dem att investera i dag än för ett år sedan, men det är fortfarande för dyrt, säger Anders Isaksson, som forskat om den svenska venture capital-branschen sedan i mitten av 1990-talet och nu slutför sin doktorsavhandling i ämnet vid Handelshögskolan i Umeå.

– Anledningen är att så länge börsen backar så är det svårt att sätta ett värde på objekten. Det gäller att det vänder snart, för annars är risken att riskkapitalbolagen inte får behålla sina pengar utan att ägarna tar hem dem och placerar dem någon annanstans. Kapitalet är ju trots allt rörligt.———–

1197

DELA