Sprider forskning om innovation, entreprenörskap och småföretagande.

Sprider forskning om innovation, entreprenörskap och småföretagande

Het start på ESBRIs öppna föreläsningsserie

Åse

 Karlén

Het start på ESBRIs öppna föreläsningsserie

Docent Åke Sandberg höll premiärföreläsningen på ESBRIs Estrad hösten 2001. Den 25 september presenterade han, tillsammans med doktorand Fredrik Augustsson, färsk forskning om interaktiva medieföretag. Men det var nära att vi inte fick ta del av de rykande heta resultaten från deras undersökning av en bransch i omvandling.

Ett undersökningsföretag i konkurs och ett kraschat datornätverk höll på att sätta käppar i hjulet för Sandberg och Augustsson, men lyckligtvis hann de primära resultaten bli klara i tid. Föreläsningen byggde på resultat från en studie som ingår i Arbetslivsinstitutets stora kartläggning av interaktiva medieföretag i Sverige. Forskningsprojektet påbörjades 1997 med en enkät som skickades till ledningen i dessa företag. Den följs nu, fyra år senare, upp med en ny undersökning. Ytterligare undersökningar är på gång, bland annat av de stora företag som utgör de interaktiva medieföretagens kunder men som i vissa fall också har egna avdelningar för interaktiva medier. Även anställda i interaktiva medieföretag kommer att undersökas.

Detaljer viktiga

I frågebatteriet till ledningen i de interaktiva medieföretagen ingick både frågor om verksamheten och produktionen och om personalen. Eftersom branschen kan upplevas som något vag har stor möda lagts ned för att få en detaljerad bild av vilka arbetsmoment som faktiskt
utförs.

– Vi har frågat om basfakta: omsättning, startår. Vi har frågat i detalj om den produktion de bedriver själva och den de lagt ut. För att få en bild av branschsammanhanget har vi frågat vilken verksamhet de bedriver förutom den som handlar om interaktiva medier. Dessutom har vi frågat vilka utvecklingsmöjligheter de ser, inom branschen och på den aktuella orten, berättade Åke Sandberg.

Avgränsningen är en viktig del av kartläggningen. Internet- och multimediaföretag är ingen egen enhet i den offentliga statistiken, och att vaska fram undersökningsobjekten har därför varit ett hästjobb för främst Fredrik Augustsson. Vilka företag har då fått ingå i kategorin ”interaktiva medieföretag”?

– Vi har undersökt företag som producerar hela eller delar av Internet- och multimedialösningar – inte företag som bara använder sig av dem. E-handelsföretag finns alltså inte med, däremot företaget som utvecklat e-handelslösningen, sa Åke Sandberg.

Många små företag

Uppskattningsvis finns det i Sverige i dag mellan 600 och 900 företag som fokuserar på och uppfattar sig som interaktiva medieföretag. För fyra år sedan uppskattades antalet till 600 företag, men då var Sandberg frikostigare med vilka företag som fick vara med. å andra sidan missade han förmodligen en hel del mindre företag som den nya undersökningen lyckats bättre med att fånga in.

– Vi har ansett det viktigt att hitta småföretagen. Det här är en entreprenörs- och nyföretagarbransch och många av de företag som är små i dag kommer att växa och bli stora.

Branschen omsatte år 2000 mellan 5 och 7 miljarder kronor, ett snitt på cirka 7,6 miljoner per företag. En jämförelse med läget för fyra år sedan visar att företagen växt, 1996 omsatte de i snitt 3,2 miljoner kronor. Åke Sandberg poängterade dock att det på grund av skillnader i tillgängliga resurser och urvalsförfarande mellan åren 1997 och 2001 är lite vanskligt att jämföra de båda undersökningarnas resultat rakt av.

– Förutom den genomsnittliga omsättningen 7,6 miljoner på interaktiva medier omsatte varje företag i snitt även 5,8 miljoner på annan verksamhet. Att den största delen av omsättningen nu är hänförlig till interaktiva medier är en helt annan bild än vad vi hade för fyra år sedan. Då höll många företag på med interaktiva medier bara som en liten del av sin verksamhet.

– Denna skillnad kan ju bero på att satsningarna på interaktiva medier ökat inom vart och ett av företagen. Men det kan också bero på att vi under 2001 varit mer ambitiösa i vårt urval av företag, så att de som sysslat med interaktiva medier endast till en liten del gallrats bort.

I snitt arbetar 16 personer i varje företag, varav åtta med interaktiva medier. Men detta medelvärde dras upp av det fåtal stora företag som finns inom branschen. 75 procent av företagen är riktigt små, de har färre än fem anställda.

Internet i topp

Vad som produceras i företagen och i vilken grad har inte ändrats nämnvärt under de senaste fyra åren. Produkterna – Sandberg kallar dem ”informationsbärarna” – är nu liksom då till ungefär 77 procent hänförliga till Internet och intranät. 19 procent är cd-rom och dvd och ett par procent av produktionen ägnas åt bredband och bredbandtransporter. Mobilt Internet och wap respektive interaktiv tv har en procent vardera. Produkterna används sedan främst till företagspresentationer och reklam och marknadsföring. Underhållning och kultur ligger fortfarande lågt.

– Vi ser att Internetlösningarna för exempelvis e-handel blir mer och mer en del i den vanliga affärsverksamheten, de är inte längre bara en del av företagets marknadsföring på hemsidan.

En titt på företagens etableringsår visar att det till stor del handlar om nyföretagande. Några ”gamlingar” som började med grafisk produktion runt 1920-talet finns kvar och har på senare år satsat på nya medier. Vid mitten av 1990-talet finns en extrem topp då många företag började med cd-romproduktion, intranät och interna kommunkationslösningar.

– Vi ville även veta vilka sammanhang företagen verkade i så vi frågade: Vad gör ni förutom produktionerna för Internet och multimedia? Det var främst grafisk produktion, design och formgivning, reklam och PR samt annan IT-konsultation. Det märks tydligt att de två kompetenserna formgivning och IT smälter samman på det här området.

– I de undersökta företagen var 77 procent av omsättningen hänförlig till själva produktionen av lösningar för Internet och multimedia. Resten var kringtjänster, 16 procent konsultation och rådgivning och 7 procent utbildning av kunder. Det visar att vi träffat rätt i vår gallring av företagen.

Koncentrering till storstäder

Företagens lokalisering är ytterligare en faktor som ingår i undersökningen. Nära 35 procent ligger i Stockholm med omnejd. Göteborg, Malmö/Lund och övriga gamla universitetsstäder har cirka tio procent vardera. återstående 40 procent är lokaliserade till övriga delar av landet. Med andra ord är det en ganska stark koncentration till de större städerna. Åke Sandberg passade även på att döda en av de myter som florerar i samband med den så kallade nya ekonomin.

– Många experter, exempelvis Nicholas Negroponte vid Massachusetts Institute of Technology, hävdar att distansen numera är död, men våra siffror visar att det inte stämmer. I alla fall inte för den här branschen. Det är fullt möjligt att låta programmeraren, designern och resten av de anställda arbeta från olika platser i världen, men de här företagen är inte organiserade så. Ett preliminärt resultat indikerar även att när företagen lägger ut jobb så gör de det i sin geografiska närhet.

Föreläsningen avslutades med en summering och diskussion där deltagarna kunde ställa frågor till Sandberg och Augustsson. En av slutsatserna var att ryktet om de interaktiva medieföretagens död var betydligt överdrivet. Trots att dotcom-krisen drabbar dem indirekt lever branschen vidare.

– Det är viktigt att skilja på exempelvis e-handelsföretag och de som utvecklar e-handelslösningar. När man talar om dotcom-döden handlar det ju det väsentligen om e-handelsföretag som säljer direkt till konsumenter, men begreppet har används slarvigt och ibland kommit att innefatta även interaktiva mediebranschen. Många av Internetkonsulterna har ju förstås drabbats av dotcom-företagens nedgång eftersom de varit specialiserade på affärslösningar för e-handelsföretag – men långt ifrån alla.

I och med att branschen är så pass ung kan den komma att omformas på olika sätt framöver. Spridning inom och utom landet, klusterbildningar och uppköp är några möjliga utfall.

– Den stora marknaden för dessa företag finns i den ”gamla” ekonomin, stora företag i vilken bransch som helst behöver den här kunskapen och de här lösningarna i sin marknadsföring och i sina affärsprocesser. Både i Sverige och internationellt har vi sett hur stora företag tagit över dessa företag när de drabbades av krisen, ABB tog ju till exempel över Framfab i Västerås. Detta ska vi undersöka närmare, lovade Åke Sandberg och Fredrik Augustsson.

För mer info: ake.sandberg@niwl.se eller fredrik.augustsson@niwl.se

Föreläsningen genomfördes inom ramen för TIME.STOCKHOLM

Den ingick förutom i ESBRIs öppna föreläsningsserie även i Mititors nätverk ”Första torsdagen”.–

Missa inte Esbris nyhetsbrev!

  • 1 gång per månad
  • Senaste forskningen
  • Allt om entreprenörskap

Samarbeta med Esbri

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Mest läst

Relaterade artiklar

Sök

Arkiv