Populärt forum ynglar av sig

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2009:

Årets upplaga av Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum arrangerades 16-17 september. Här diskuterades frågor som: Hur får jag finansiering till start och tillväxt av mitt företag? Och vilka affärsmöjligheter finns inom miljöteknik? Forumet var i år större än någonsin, nu även med Göteborgsupplaga.

På Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum möts affärsänglar, riskkapitalister, entreprenörer, policyskapare, forskare och studenter med syftet att stimulera till tankeutbyte och bättre affärer.

Årets forum inleddes av representanter från arrangörstrojkan: Esbris vd Magnus Aronsson, Jöran Hägglund, statssekreterare på näringsdepartementet och Randy Mitchell från U.S. Department of Commerce.

– Det här är ett av våra viktigaste arrangemang under året, sa Magnus Aronsson. Vi kan lära en hel del av USA, som fortfarande är bättre på entreprenörskap än Sverige. Förhoppningsvis kan de amerikanska talarna ta med sig en mer korrekt bild av Sverige hem till USA. Det här kan i sin tur leda till nya affärer mellan våra länder.

Ekoeffektiv ekonomi

Forumets första dag var indelad i tre paneler. Den inledande panelen handlade om vilken roll staten har i att skapa ett entreprenöriellt samhälle. Här ingick bland andra ovan nämnda Jöran Hägglund. Han menade att övergången mot en ”ekoeffektiv ekonomi” redan har inletts.

– Vi lever i en tid när klimatförändringarna dominerar världens politiska agenda. Samtidigt är världsekonomin inne i sin värsta kris sedan den stora depressionen. Men det finns ingen anledning att vara pessimistisk – om dessa två utmaningar möts samtidigt kan det innebära nya affärsmöjligheter, nya marknader och nya jobb. En ekoeffektiv ekonomi handlar om att skapa mer välstånd med mindre naturresurser, och om att kapitalisera på den ökade efterfrågan efter miljövänliga alternativ, sa Hägglund.

Dagens andra panel handlade om hur man finansierar sitt företag när ekonomin inte är på topp. Katarina Bonde, vd för Kubicorp, var en av talarna. Hon tog bland annat upp att det faktiskt bara är cirka en procent av företagen som får sin finansiering genom riskkapital.

– Det är viktigt att komma ihåg. En del menar att man inte kan starta eller växa utan riskkapital. Det är inte sant. Det finns många andra vägar till att finansiera ett företag: banker, kunder, distributörer, ägare, familj, vänner, egen vinst, Almi, Tillväxtverket etcetera, sa Katarina Bonde.

Möjligheter inom miljöteknik var ämnet för dagens tredje och sista panel. En av talarna, Laina Raveendran Greene, vd för konsultbolaget Get-it, poängterade att hållbarhet faktiskt kan fungera som ett verktyg för innovation.

Miljöteknik med motiv

Hon berättade bland annat om att mobiltelefonin har fungerat som drivkraft för ny, grön elektricitet i många utvecklingsländer.

– Vad vi verkligen behöver, speciellt i USA, är tiotusentals garageinnovatörer. Det är inte ett stort företag som kommer att lösa detta. Och det kommer att bli som i dot.com-boomen, med bara några få vinnare. Varför ska då en riskkapitalist finansiera detta, om bara några få kan vinna? Och varför ska jag som entreprenör ge mig in i det här? Svaret är miljöteknik med motiv. Tänk på applikationen, inte bara på tekniken, då blir det bra affärsmodeller som också drar in pengar, sa Laina Raveendran Greene.

USA:s nya ambassadör Matthew Barzun avslutade forumets första dag med ett keynote-tal (se artikel här intill). Totalt medverkade ett femtontal svenska och amerikanska experter i forumet.

Dag två hölls tre parallella seminarier. De låg i linje med panelämnena från dag ett och handlade om hur man skapar policys som främjar entreprenörskap, om entreprenöriella möjligheter inom miljöteknik, och om hur man som företagare väcker riskkapitalisters och affärsänglars gunst.

Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum arrangerades, för sjätte året i rad, av Esbri, Näringsdepartementet och U.S. Department of Commerce.

Huvudpartners var Energimyndigheten, Innovationsbron, Tillväxtverket och Vinnova. Partners var Almi Företagspartner, Hamilton Advokatbyrå och Sheraton Stockholm. Medieparter var tidningen Entreprenör.

I år knoppade forumet även av sig till Göteborg, dit delar av den amerikanska delegationen fortsatte 17-18 september. Här ingick även Chalmers och Göteborgs universitet i arrangörsskaran.———–

1346

DELA