Öppenhet skapar kollektiv innovation

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2004:

Open source, eller fnuttöppen källkodfnutt på svenska, är en relativt ny och växande rörelse. Den innebär att programvaror eller operativsystem distribueras fritt och att användarna kan ändra i källkoden. Detta skapar både problem och möjligheter.

Linus Dahlander vid Chalmers tekniska högskola har studerat innovationsprocesserna i nätverk som utvecklar mjukvara med öppen källkod. Resultaten redovisas i hans licentiatuppsats Networks of Innovators and the Private-Collective Innovation Model: Why Do Firms Engage in Open Source Software? som bygger på tre vetenskapliga artiklar.

Innovationsteoretiker lyfter ofta fram den ensamma entreprenören som exploaterar sin idé för den ekonomiska vinningens skull. Dahlander menar att detta synsätt är för snävt. De innovatörer som han har studerat arbetar tillsammans med andra innovatörer i ett mångfacetterat nätverk, och resultatet av deras ansträngningar kommer kollektivet till godo.

I uppsatsen ligger fokus på företagen. Hur påverkas de av att innovationsaktiviteterna sker tvärs över företagsgränserna? Och hur tillgodoser de sig en del av värdet? Även om programvaran är fri finns det möjlighet att sälja exempelvis kringprodukter, kundsupport och utbildningar.

Linus Dahlanders intervjuer med småföretagare visar på två typer av strategier. fnuttVänligafnutt företag ger ut kod och har goda relationer till utvecklare och användare. De försöker tjäna pengar genom att skapa samhörighet och vara först med det nya. fnuttFientligafnutt företag drar däremot nytta av andras arbete. De minimerar sina egna utvecklingskostnader genom att använda öppen källkod som redan existerar.

För mer info: linudah@mot.chalmers.se———–

2401

DELA