Ojämställda familjeföretag dominerar lantbruket
- Publicerad: 13 maj 2015,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 13 maj 2015,
- 3:26 e m
Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2015:
Sverige framhålls ofta som ett föregångsland inom jämställdhet. Men det finns en hel del kvar att göra, inte minst inom lantbruket. Det visar Elias Andersson i en avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet.
I Doing Gender (in) Equality in Swedish Family Farming. Gendered labour and resources in agrarian change undersöker Elias Andersson hur ägande och arbete fördelar sig mellan könen i svenska lantbruksföretag. En utmaning i studien är att förutsättningarna skiljer sig ganska mycket beroende på typ av lantbruk och var i Sverige de ligger. Men resultaten är ändå tydliga: Män äger och kontrollerar en betydligt större del av jordbruksmarken, medan kvinnorna utför en betydligt större del av det obetalda arbetet på gården och i hushållet.
Jordbruksföretag som drivs av kvinnor är generellt mindre än mäns, och oftare inriktade mot djur och icke-traditionellt lantbruk. Det innebär mer jobb, lägre avkastning och ett större beroende av andra inkomster vid sidan av jordbruket. Det påverkar även kvinnors företagande i branschen när det gäller tillgång till stöd, lån och mark.
Mer kunskap kring ojämställdhet inom lantbruket är viktigt, menar Andersson. Bland annat för att öka näringens konkurrens- och innovationskraft.
Kontakta elias.andersson@slu.se———