NY RAPPORT: Staten behöver ge uppsagda innovatörer mer stöd

Maria
Linde
DELA
Foto: Unsplash

I spåren av pandemin är det många som förlorar jobbet. Hur kan staten främja innovation och entreprenörskap efter stora företagsnedläggningar och neddragningar?

– Sverige har ett välfungerande omställningssystem för människor som förlorar jobbet, sett till att de flesta får ett nytt jobb relativt snabbt. Men när större företagsnedläggningar sker uppstår det ofta en önskan om statliga satsningar på innovation och entreprenörskap, säger Carl Wadell, analytiker på Tillväxtanalys.

Carl Wadell arbetar på myndigheten Tillväxtanalys som gör tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser.

Önskemål och påtryckningar kommer från olika aktörer – kommuner, uppsagda anställda, regioner eller privata aktörer. Det är ovanligt att det uppstår nya företag efter en stor företagsnedläggning eller nerdragning, men de flesta som startar företag får god affärsrådgivning av omställningsorganisationerna. Men Carl Wadell menar att rådgivningen inte är anpassad till uppsagda individer med mer nyskapande innovationsprojekt i en tidig utvecklingsfas.

– De personerna kan behöva stöd för att utveckla och testa sina idéer snarare än att få stöd med att driva själva företaget.

Enligt Wadell skulle staten kunna ha en roll i att bygga kunskap kring de här frågorna och ta fram information riktad till uppsagda innovatörer. Det kan till exempel handla om information kring hantering av immateriella tillgångar och att göra offentliga innovationsstöd mer tillgängliga.

– Att sammanställa och sprida information är en förhållandevis billig insats för staten som förhoppningsvis kan få god effekt, säger Carl Wadell.

Rapporten ”Innovation och entreprenörskap efter stora företagsnedläggningar” är framtagen av myndigheten Tillväxtanalys.

Kontakta carl.wadell@tillvaxtanalys.se———

791

DELA