NY AVHANDLING: Magiska miljöer för innovation

Åse
Karlén
DELA
Marta Caccamo. Foto: Privat.

Platser och objekt, både fysiska och digitala, kan underlätta innovationsarbetet när många olika aktörer är inblandade. Men det är ingen idé att kopiera ett lyckat innovationslabb i Silicon Valley. Det funkar sällan i en annan miljö.

Vad händer när människor från olika organisationer, med olika bakgrund och kompetenser, samlas för att innovera tillsammans? Hur kan arbetet underlättas och göras effektivt? Frågorna intresserar Marta Caccamo som disputerar 25 september 2020.

Hon har själv erfarenhet från många olika yrkesroller och kontexter, både i Asien och Europa.

– Fysiska och digitala infrastrukturer kan hjälpa oss att förstå varandra bättre. I min forskning studerar jag hur platser och objekt påverkar innovationsprocessen.

– Prototypen är det typiska exemplet på ett objekt som kan möjliggöra innovation. Om två ingenjörer med olika bakgrund, exempelvis inom elektronik och mekanik, ska samarbeta finns det risk att de pratar förbi varandra. Genom att arbeta utifrån en prototyp blir projektet tydligare och mer påtagligt. Det kan vara bra att ha något fysiskt att peka på, säger Marta Caccamo.

I avhandlingen studerar hon tre typer av innovationsmiljöer: Designstudior på företag och lärosäten, hackathons där innovationssamarbeten sker under en mycket begränsad tid, och acceleratorer för startups.

Något exakt framgångsrecept finns tyvärr inte, berättar Caccamo. Den som vill skapa en innovativ miljö, på ett företag, universitet eller i en region, behöver ta hänsyn till de egna förutsättningarna.

– Vad är det för projekt man ska samarbeta kring? Vilka aktörer är inblandade? Och hur ser det större ekosystemet ut? När man ska konstruera en infrastruktur för innovationsarbete är det viktigt att ställa sig de frågorna. Då ökar chansen att träffa rätt.

Det kan vara lockande att kopiera en lösning från Silicon Valley, men det är sällan fruktbart. Det är stor skillnad på Sverige och San Francisco.

– Jag har stött på en del naivitet: Företag som bygger upp en innovationsmiljö bara för att det är trendigt att ha det. Sedan blir de missnöjda när resultaten uteblir. Men miljön i sig kan inte skapa magi – det krävs investeringar och kontinuerligt arbete, säger Marta Caccamo.

Marta Caccamo disputerar på Internationella handelshögskolan i Jönköping 25 september 2020. Disputationen startar klockan 13.15 och sänds via Zoom. Avhandlingen har titeln Cross-boundary knowledge work in innovation: Understanding the role of space and objects.

Kontakta marta.caccamo@ju.se———–

1424

DELA