Nätverk förenklar kunskapsöverföring i småföretag

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2005:

Tillgång till kunskap om produktionsmetoder är viktigt för småföretagens konkurrenskraft. Ett bra sätt att få det är genom nätverk.
– Det ger en högre effektivitet i kunskapsöverföringen, säger Jens von Axelson.

Licentiatuppsatsen Transfer of production knowledge to small and medium-size enterprises – a suggested model är framlagd vid KTH, men Jens von Axelson är främst verksam vid forskningsinstitutet IVF, Industriforskning och utveckling AB.

– Det övergripande syftet med min lic är att få industriforskare att tänka mer småföretagarmässigt och därmed förbättra villkoren för kunskaps- och teknikspridning i svenska småföretag, säger teknologie licentiat Jens von Axelson.

Men ny teknik tar lång tid att implementera och den är ofta så komplex att det krävs en konsult för att utbilda företagen. Problemet är att det finns många fler småföretag än det finns utbildare med rätt kompetens.

– Vi måste tänka mer införandevänligt. Om småföretagen sammanförs i nätverk kan de dra nytta av samma teknik och dela på kunskapen. Men det är inte helt lätt. Jag tänker till exempel på konkurrenssituationen mellan företagen.

Ett annat problem är att det kan vara svårt för företagen att inse nyttan med ny teknik – just eftersom den är ny, och eftersom det saknas bred erfarenhet om teknikens konkurrensförmåga.

– Det är också viktigt att beakta att småföretag fungerar annorlunda än stora företag, och att småföretagen som grupp inte är homogen. Olika typer av företag kräver olika typer av lösningar.

Att studera hur småföretag löser kunskapsöverföring kan ge vinster i hela produktionskedjan, menar von Axelson. De små företagen är ju ofta underleverantörer till större företag.

För mer info: jens.von.axelson@ivf.se———–

1476

DELA