”Mångfald driver kreativt tänkande”

Azita
Raji
DELA
Azita Raji, U.S. Ambassador to Sweden. Photo: U.S. Embassy in Sweden.

Följande text publicerades även under vinjetten ”Åsikten” i Entré nr 3, 2016:

Under min tid i Sverige har jag kommit att uppskatta den innovationsanda som genomsyrar många delar av det svenska samhället, i synnerhet näringslivet. Det är en anda som jag känner igen från Silicon Valley i min hemstat Kalifornien.

Även om Silicon Valley är en typiskt amerikansk framgångssaga, är det också ett bevis på kraften i mångfald. Ungefär hälften av alla företag i Silicon Valley har grundats av invandrare. Deras livshistorier, talanger och idéer har hjälpt till att bygga vårt innovationsrykte, och de företag som de har skapat sysselsätter hundratusentals människor runt om i världen – bland annat i Sverige. Jag ser samma potential här, när svenska företag nu inser den ekonomiska nyttan av nyanlända. Det är bra för Sverige, och det är bra för de amerikansk-svenska ekonomiska förbindelserna.

Vårt växande ekonomiska samarbete kommer att öppna för nya möjligheter för riskvilliga individer. Deras innovationsanda kommer att skapa nya arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt, och driva på båda våra länders ekonomier. Det krävs enormt mycket mod, energi, ambition – och hopp – för att börja om från början och försöka bygga ett bättre liv i ett främmande land. Det är karaktärsdrag som utmärker framgångsrika entreprenörer.

Medan nyanlända och entreprenörer arbetar för att etablera sina verksamheter, är det viktigt att deras små och medelstora företag har rättvis tillgång till den marknad där de verkar. Det är en av anledningarna till varför handels- och investeringsavtalet TTIP är en prioritet för de amerikansk-svenska relationerna. Storföretag har tillräckliga resurser för att betala tullar, bygga produkter utifrån olika standarder och bekosta upprepade tester och inspektioner av sina tillverkningsanläggningar. Men för ett litet företag kan dessa krav och kostnader visa sig vara oöverstigliga hinder. Föreställ dig sedan de ekonomiska fördelarna – för båda våra länder – om vi kunde frigöra dessa företags möjligheter. TTIP är en väg att göra just detta.

Vi arbetar också för att göra det lättare för svenska företag att få tillgång till kunder och investerare i USA, där den amerikanska inresekontrollenheten på Arlanda (så kallad preclearance) är ett viktigt steg i att stärka våra ekonomiska förbindelser. Kontrollen på Arlanda kommer göra det möjligt för resenärer att gå igenom den amerikanska tullen och inreseprocessen redan här i Stockholm.

För att ytterligare öka de transatlantiska investeringarna har det amerikanska Department of Homeland Security föreslagit ett ”startupvisum”. Det skulle göra det möjligt för en utländsk entreprenör att tillfälligt vistas i USA för att starta eller expandera sitt företag. Alla svenska företag som är intresserade av att expandera till USA kan kontakta Select USA:s kontor på vår ambassad i Stockholm för att få gratis stöd.

På USA:s ambassad arbetar vi ständigt med att sammanföra organisationer över hela Sverige och USA, skapa plattformar för att underlätta för företag att dela idéer och kunskap, och uppmuntra utbyten. Esbri och Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum har varit värdefulla partners i detta arbete. Låt oss fortsätta att bygga vidare på våra gemensamma styrkor inom innovation och kreativitet, samt utforska synergier som förbättrar vår ekonomiska trygghet och vårt välstånd. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans för att ta USA:s och Sveriges ekonomiska partnerskap till nästa nivå.

Om Azita

Azita Raji är USA:s ambassadör i Sverige sedan mars 2016. Hon har en bakgrund inom finansbranschen och ett stort intresse för innovation. Följ henne på Twitter: @USAmbRaji———–

13325

DELA