Lund tog priset igen

Åse
Karlén
DELA
Prisutdelning i årets upplaga av Nytt&Nyttigt, på Vinnovas årskonferens 27 november. Från vänster till höger: Hasse Johansson, styrelseordförande Vinnova, Jonathan Moy de Vitry, andrapristagare, Marc Hoogendoorn, tredjepristagare, Kajsa Brange och Elin Lindqvist, förstapristagare, Charlotte Brogren, generaldirektör Vinnova, samt Magnus Aronsson, vd Esbri. Foto: Anette Andersson.

Följande text publicerades även under vinjetten ”Esbrinytt” i Entré nr 4, 2013:

Vinnarna korade i uppsatstävlingen Nytt&Nyttigt:

För tredje året i rad är det en uppsats från Lunds universitet som kammar hem förstapriset i Esbris och Vinnovas uppsatstävling Nytt&Nyttigt. Kajsa Brange och Elin Lindqvist vann med sin utmärkta uppsats om hur idégenerering triggar innovation.

Hela 76 uppsatser på temat innovation, nyttiggörande och kommersialisering skickades in till Nytt&Nyttigt i år.

– Vi på Esbri och Vinnova vill uppmuntra studenter att skriva uppsatser om innovation, och därför startade vi tävlingen för fyra år sedan. Juryn har haft ett tufft jobb med att läsa alla bidrag, sa Magnus Aronsson, vd Esbri, i samband med prisutdelningen på Vinnovas årskonferens.

-Bland alla uppsatser var det tre som stod ut lite extra. Hasse Johansson, styrelseordförande Vinnova, var prisutdelare. Han välkomnade uppsatsförfattarna upp på scenen.

– Finalisterna vet ännu inte hur de har placerat sig, men det ska jag snart berätta, sa han.

Priserna består av resestipendier om sammanlagt 65 000 kronor. Stipendiaterna kan använda dem för att ytterligare öka sin kompetens inom området. Årets vinnare hade redan funderat över vad de ville göra.

– Vi är jätteglada över vinsten! Vi vill använda resestipendiet till att åka på en konferens som handlar om innovation, gärna med koppling till förnybar energi, sa Elin Lindqvist när det stod klart att hennes och Kajsa Branges uppsats hamnat överst på prispallen.

Den har titeln How Can Idea Campaigns Generate Ideas to Trigger Innovation? och handlar om hur stora företag i allmänhet, och företaget Eon i synnerhet, kan genomföra kampanjer som stimulerar idégenerering hos medarbetarna. I sin motivering skrev juryn bland annat: ”Författarna har inriktat sig på ett angeläget ämne, det vill säga intraprenörskap, och resultatet kan direkt användas som underlag för beslutsfattare i stora företag och organisationer.”

Andrapristagaren Jonathan Moy de Vitrys uppsats, Innovating out of the Fishmeal Trap, är skriven vid Göteborgs universitet. Den beskriver hur man i Norges fiskodlingar brutit etablerade strukturer och prövat en ny teknologi som både är miljövänlig och ekonomiskt fördelaktig.

Tredjepriset gick till uppsatsen Firm-level entrepreneurship in the Second Great Depression, skriven av Marc Hoogendoorn, Umeå universitet. Han har intresserat sig för hur företags entreprenöriella orientering kan ha en positiv inverkan på deras överlevnad och tillväxt under en ekonomisk kris i omvärlden.

På Nytt&Nyttigts webbplats finns sammanfattningar av uppsatserna, juryns motiveringar och hedersomnämnanden.

Tävla du också!

Skriver du uppsats nu i höst, eller ska du göra det i vår? Och handlar den om innovation och nyttiggörande? Var då med och tävla i Nytt&Nyttigt 2013–2014. Senast 27 juni 2014 ska din uppsats och anmälan vara inskickade. Läs mer på www.innovationsuppsats.se———

3876

DELA