Jovanovic är årets främsta entreprenörskapsforskare

Åse
Karlén
DELA
Boyan Jovanovic har tilldelats det 24:e Global Award for Entrepreneurship Research. Foto: Sören Andersson.

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2019:

Boyan Jovanovic, professor i nationalekonomi vid New York University, USA, är 2019 års mottagare av Global Award for Entrepreneurship Research. I maj besökte han Sverige för att ta emot sitt pris.

I samband med prisutdelningen höll Boyan Jovanovics en föreläsning med rubriken ”Idea Diffusion and Property Rights”. I ceremonin deltog också flera andra talare, bland annat tre tidigare pristagare.

Hernando de Soto, grundare av Institute for Liberty and Democracy i Peru fick priset 2017. David Audretsch, professor vid Indiana University, USA, och Zoltan Acs, professor vid London School of Economics, Storbritannien, delade på priset 2001.

Boyan Jovanovic fick frågan om varför vissa individer väljer att ägna sig åt entreprenörskap. Han hänvisade till sin forskning om entreprenörspremier, det vill säga möjligheten att tjäna mer som entreprenör än som anställd, men fann också andra förklaringar.

– En del människor gillar helt enkelt att ta risker. Andra blir entreprenörer för att de inte kan ta order, sa Jovanovic.

På frågan om hur vi kan främja entreprenörskap i samhället hade Zoltan Acs ett rakt svar:

– Se till att staten inte blandar sig i alls. Det finns egentligen inget att göra för att öka de entreprenöriella aktiviteterna, men det finns många sätt att stoppa dem. Och ofta vill vi inte ha förändring, sa Acs.

Hans mångåriga forskarkollega David Audretsch höll inte alls med:

– Den största utmaningen framöver är att få staten att involvera sig mer i entreprenörskap. Varje stad, region eller nation vilar på tre pelare: den privata sektorn, den offentliga sektorn och civilsamhället. Staten måste hänga med när näringslivet och civilsamhället förändras, sa Audretsch.

Global Award for Entrepreneurship Research har en prissumma på 100 000 euro. Det delas ut av Entreprenörskapsforum och Institutet för näringslivsforskning (IFN). Finansiär är Vinnova, och donator är Lars Backsell.

Läs mer på www.e-award.org och www.esbribloggen.blogspot.com———–

1277

DELA