Innovation från rymden

Jonas
Gustafsson
DELA
-

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2012:

Spaceport Sweden vill göra rymden tillgänglig för alla. Rymdresor för privatpersoner är kronan på verket, men mer jordnära rymdupplevelser ingår också i verksamheten. Ett nytt innovationssystem håller på att ta form i Norrland, med rymden och Spaceport Sweden som nav. Innovationsforskarna från Ciir har hittat ett objekt att studera i realtid.

Rymdturism. Smaka på ordet, och låt sedan fantasin flöda. Precis det gjorde ett 70-tal forskare, företagare, offentliga aktörer och studenter under en interaktiv workshop i höstas. Det var företaget Spaceport Sweden AB och forskningscentrumet Ciir vid Luleå tekniska universitet som bjöd in till träffen.

Deltagarna pratade bland annat om rymdbröllop, tyngdlösa skor, tidsresor, rymdpolo, och om hur rymden kan upplevas med olika funktionsnedsättningar.

— Folk blir väldigt inspirerade av rymden. Runt 200 idéer kom fram under bara 20 minuters tankesmedjor. Det är kul att se att så mycket kan åstadkommas när man gör saker tillsammans. Sedan måste ju någon ta tag i det och göra något också, det räcker inte med bara idéer, säger Åsa Ericson som är ansvarig för projektet från Ciirs sida.

Hon har ingenjörsbakgrund och forskar bland annat om kreativa processer i tidig produktutveckling. Det hon tar med sig in i rymdprojektet är framförallt metoder för att få folk att tänka mer innovativt och kreativt.

– Det här med innovationssystem är helt nytt för mig. Jag tänker mer på det som samverkan och nätverkande.

Workshopen som hölls i november 2011 ingår i arbetet med att skapa en lärplattform för att så många som möjligt ska få del av den kunskap som kommer fram inom projektet.

– Vi har också haft en speciell workshop för policymakare. Att nå ut till dem är en viktig del i projektet. Nu framöver kommer vi att bjuda in företag som redan jobbar inom området, och få till stånd en samverkan med dem.

I lärplattformen ingår även att samverka med grupper och personer som inte har företag, och ligger längre ifrån själva kärnan i innovationssystemet. Ett sätt att nå ut är att fånga upp studenter. Man jobbar även med begrepp som social hållbarhet, och vill involvera exempelvis samesamhället i arbetet.

För tillfället är innovationssystemet kring Spaceport Sweden verkligen i sin linda, ”det finns inte”, som professor Håkan Ylinenpää uttrycker det. Men vd Karin Nilsdotters vision är en svensk motsvarighet till Spaceport America i New Mexico eller Mojave Air and Space Port i Kalifornien. Den förstnämnda har skapat runt 1 000 nya arbetstillfällen i ökenstaden Las Cruces, och den sistnämnda har blivit ”ett Silicon Valley” för företag i rymdindustrin med omnejd. I dagsläget finns här runt 60 företag i branscher som flyg, vindkraft och tåg.

Från Spaceport Swedens sida är samarbetet med Ciir en pusselbit i att förverkliga den här visionen.

— Vi ska bli ett rymdens upplevelsecentrum, en hubb för utveckling inom det här området. Då måste vi ha bra samarbeten med skolor, universitet, inkubatorer, företag och andra. Vi måste identifiera vad som behövs i utbildningsväg och se till att bygga kompetens, men också dragningskraft för unga att flytta hit. Och för politiker och företag att vilja investera här, säger Karin Nilsdotter.

Hittills har rymdindustrin främst handlat om just tung industri och teknikutveckling. Framöver menar Nilsdotter att fler områden kommer att intressera sig för rymden. Som exempelvis mode, mat, reklam, konst, spel, hälsa och miljö.

– För att ta vara på det intresse och potential som denna framtidsindustri innebär, krävs många nya idéer. Vi måste utveckla nya innovativa produkter, tjänster och processer för att skapa långsiktighet och ekonomisk tillväxt.

Redan i dag är Spaceport Sweden igång med en testomgång norrskensflygningar, något som har fått stor uppmärksamhet utomlands.

– Vi kommer att skapa många fler upplevelser – på jorden, i luften och i rymden – där man kan lära sig mer om rymden på olika sätt.

Det kan tyckas lite märkligt att ett forskningscentrum som Ciir väljer att engagera sig i en fallstudie över ett ännu icke-existerande innovationssystem med rymden som centrum.

— Rymdprojektet är ett viktigt komplement till vår övriga forskning. Spaceport Sweden är spännande för att det är ett öppet innovationssystem som byggs just nu. Det innebär att vi kan följa utvecklingen i realtid, säger Ciirs föreståndare Håkan Ylinenpää.

– Resultaten går att kommunicera på ett helt annat sätt än att bara skriva ännu en vetenskaplig rapport. Vinnova och våra andra finansiärer vill att vi ska göra policyrelevant forskning, gärna kvantitativ sådan. Men vi har också sett ett behov av mer verklighetsnära studier över hur innovationsprocesser går till. Som den här.

Men även om forskarna följer Spaceport Sweden på nära håll, och har bra insyn i fallet, är rollfördelningen klar.

– Vi är forskare och inte entreprenörer, det är vi noga med. Vi har kunskap om vad som behövs när ett innovationssystem är på väg att etableras, och kommer att fungera som bollplank till Karin Nilsdotter och hennes styrelse. Man kan väl säga att vi är Spaceports hovleverantör av kunskap. Sedan kommer vi såklart även att lära oss en hel del genom följeforskningen.

Att det blev just rymden verkar vara en blandning mellan geografi, slump och tajming. Forskarna på Ciir letade efter ett spännande fall att följa och plötsligt fanns Spaceport Sweden i blickfånget.

– Vi sprang på varandra någonstans, jag minns inte exakt hur det gick till. Och det slog oss att allt inom innovation behöver ju inte handla om hårda saker som gruvindustrin. Innovationssystem kan lika gärna ha med tjänster att göra.

Mycket kopplat till Spaceport kommer att handla om tjänstebaserad innovation, framförallt inom besöksnäringen, spår Håkan Ylinenpää. Men en del nya produkter tror han också kan komma ur innovationssystemet. Som exempel nämner han kombinationen med materialforskning.

– Om man kopplar ihop material och rymd, kanske vi kan få fram kläder som man inte fryser i fast det är -32 grader, säger Ylinenpää från ett vinterbistert Luleå.

Sedan är det ju lite coolt med rymden också…

– Ja, det är inte alla 290 kommuner som håller på med rymden. Alla sysslar med besöksnäringen i någon form, men vi har en unik förutsättning att nischa oss här i regionen.

– Rymdprojektet känns roligt. Det finns inga garantier för att det ska bli lyckat, men det gör det bara extra spännande, säger Håkan Ylinenpää.

Kontakta asa.ericson@ltu.se, karin@spaceportsweden.com och hakan.ylinenpaa@ltu.se

Mer om Ciir

Ciir står för Centre for Interorganizational Innovation Research

Ciir ingår, tillsammans med Cesis och Circle, i Vinnovaprogrammet ”Effekter av innovationspolitik för hållbar tillväxt.”

Utöver detta finansieras Ciir av Luleå tekniska universitet, Umeå universitet, Landstinget respektive Länsstyrelsen i Norrbotten, samt Regionförbundet Västerbotten.

Läs mer på www.ciir.se

Mer om Spaceport Sweden

Spaceport Sweden AB invigdes 2007 och ska etablera en världsledande rymdhamn i Kiruna.

Målet är att göra rymden tillgänglig för alla och skapa ett innovationssystem med rymden som plattform.

2013 räknar man med att den första turistrymdresan ska kunna genomföras. Troligen blir det från någon av Spaceport Swedens samarbetspartners i USA: Spaceport America eller Mojave Air and Space Port.

Läs mer på www.spaceportsweden.com—–

3832

DELA