Inkubatorer utgör både stöd och begränsning

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2004:

Marie Strid har undersökt den tekniska och affärsmässiga kunskapsprocessen i en företagsinkubator. Hon menar att platsen och rummet påverkar företagsamheten.

Teknologie licentiat Marie Strid är arkitekt och verksam vid Chalmers tekniska högskola. Hon har studerat högskolans egen företagsinkubator; Chalmers Innovation, genom att intervjua både entreprenörer och personer som arbetar med inkubatorn. Resultaten redovisas i licentiatuppsatsen Where does High-Tech Become a Business? About the Importance of Space for Supporting Knowledge Processes at University Business Incubators.

Miljön i en företagsinkubator kan beskrivas som ett mellanting mellan universitetsvärlden och affärsvärlden. Strid konstaterar att konstruktionen av denna miljö formar det blivande företaget. I fas ett handlar det om att komma in i inkubatorn, i fas två om att faktiskt bli ett företag, och i fas tre om att växa ur inkubatorn. Marie Strid betecknar faserna fnuttentréfnutt, fnutteget rumfnutt respektive fnuttutgångfnutt.

Intervjuerna visar att verksamhetsutvecklarnas stöd stämmer ganska bra överens med entreprenörernas behov i fnuttentrénfnutt. I denna fas ska de tekniska idéerna göras explicita och mer företagslika, samtidigt som entreprenörerna ska tillgodogöra sig inkubatorfolkets affärskunskap.

I det fnuttegna rummetfnutt växer företagets nätverk, entreprenören lär känna både sina kunder och andra inkubatorföretagare. Därför är det viktigt med en kritisk massa av företag inom inkubatorns väggar.

För att slutligen kunna lämna inkubatorn och ta plats i affärsvärlden krävs ett stort externt nätverk. På denna punkt anser Strid att företagsinkubatorn misslyckas i sitt stöd. Företagen är inte tillräckligt socialiserade i fnuttutgångenfnutt. Den rumsliga närheten i inkubatorn är välgörande till en början, men i slutfasen utgör väggarna en begränsning.

För mer info: strid@arch.chalmers.se———–

1853

DELA