HALLÅ DÄR! Terrence Brown, ny professor på KTH

Maria
Gustafsson
DELA
Terrence Brown. Foto: KTH.

Terrence Brown blev nyligen utsedd till professor i teknikbaserat entreprenörskap vid KTH i Stockholm. Han är redan i gång med att starta upp ett internationellt center för ämnet. Och så vill han uppmuntra fler ingenjörer att bli – just det, entreprenörer.

Grattis, hur känns det?
– Det känns bra. Över en natt fick jag helt andra möjligheter än vad jag hade dagen innan. Man blir behandlad annorlunda helt enkelt. Jag har redan fått förfrågningar om att sitta med i styrelser och expertgrupper runt om i världen som sakkunnig.

– Jag har suttit i betygsnämnden länge men kommer nu även att vara opponent. Jag ser särskilt fram emot att vara det i Finland. Där är det en mer formell ceremoni vid disputationer, doktoranderna har särskilda kläder och hattar på sig.

Teknikbaserat entreprenörskap låter krångligt, vad är det egentligen?
– Bra fråga. Förenklat kan man säga att det är högteknologi kombinerat med affärsutveckling, där syftet är att produkter ska bli bättre. Med det är bredare än så, för teknologin finns överallt. Det är entreprenörer som sysslar med en viss teknologi, som informationsteknologi, bioteknik, mobilteknik… De skapar små saker som glänser, sådana saker som barn gillar.

– Det är skillnad mellan att driva en barberarsalong och att driva en tech-startup. I techvärlden sker snabba förändringar och större investeringar krävs. Det är också helt andra tidslinjer och risknivåer. Samtidigt är roten i entreprenörskap den samma, att man skapar värde för andra, för sig själv och förhoppningsvis för samhället.

Vad är det första du kommer att uträtta som professor?
– KTH har tidigare haft entreprenörskapsutbildningar, men nu gör universitetet en ordentlig satsning och investering i entreprenörskap. Jag kommer att ha en central roll i det arbetet. Förutom att vi ska erbjuda fler kurser, ett masterprogram och ge fler möjligheter att doktorera i ämnet, så ska vi bygga upp ett internationellt center för teknikbaserat entreprenörskap.

Vilka kunskapsluckor inom teknikbaserat entreprenörskap finns det som forskningen borde fylla, anser du?
– Det jag kommer att tänka på är inte direkt en kunskapslucka, men något som jag är intresserad av. KTH-ingenjörer är starkt förankrade i vetenskap. De vill uppnå olika mål genom korrekt tillämpade vetenskapliga metoder, principer och verktyg. Men att starta företag eller jobba med kommersialisering är inte direkt ett mål för någon av dem. Teknikbaserat entreprenörskap handlar inte helt och fullo om att starta företag, men blir ofta ett resultat av entreprenörsprocessen. Jag skulle vilja undersöka hur vi kan uppmuntra ingenjörer att bli mer öppna för den processen.

Kontakta terrence@kth.se———–

1669

DELA