Gabrielsson och Wigren unga pristagare

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2004:

För andra året i rad har FSF och NUTEKs fnuttungdomsprisfnutt delats ut. 2004 års pristagare heter Jonas Gabrielsson och Caroline Wigren. Deras forskning handlar om styrelsearbete respektive gnosjöandan.

FSF-NUTEK-priset syftar till att uppmuntra unga svenska forskare att driva forskningen framåt. Caroline Wigren, Internationella Handelshögskolan i Jönköping, och Jonas Gabrielsson, Högskolan i Halmstad samt Handelshögskolan BI i Oslo, berättade kort om sina respektive avhandlingsprojekt i samband med att de mottog priserna 6 maj 2004.

– När en kompis träffade en kille från Gnosjö flyttade hon dit – han var ju familjeföretagare i tredje generationen och kunde inte flytta. Det var då jag fick uppslaget till min avhandling, sa Caroline Wigren.

1999 flyttade Wigren till Gnosjö och stannade i ett år. För att förstå gnosjöföretagarna och ortens berömda anda, såg hon till att vara med där det hände saker: på den lokala teatern, i företagen, på Rotary och i kyrkan. Avhandlingen visar att Gnosjö vilar på tre värdekällor: familjen, religionen och regionens historia. Caroline Wigren konstaterar att till Gnosjös utmaningar hör att hålla kvar kvinnorna på orten, integrera invandrarna och öppna upp för externa influenser.

Jonas Gabrielssons avhandling handlar om styrelsearbetet i små och medelstora företag, och om hur styrelsen kan utnyttjas som en resurs. Externa styrelseledamöter kan fungera som en vitaminkick, men det finns inget som säger att de måste göra det. Det är också fel att säga att alla företag bör ha externa ledamöter, enligt Gabrielsson. För att få ett företags styrelse att bli mer aktiv rekommenderar han en översikt av rutinerna.

– Det viktigaste är att formalisera rutinerna för styrelsearbetet. Det kan röra sig om att förbättra informationsutskicken och att se till att alla är pålästa och engagerade. Det ger en stor effekt.

I samband med Wigren och Gabrielssons respektive disputationer publicerades artiklar om avhandlingarna i Entré. Artiklarna finns att läsa på: www.esbri.se/ungtpris.asp———–

1240

DELA