Från maskingevär till mensskydd

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2002:

Ann-Christin Nyberg är verksam vid Tema teknik och social förändring, Linköpings universitet. Hennes licentiatuppsats Kön och teknik i förändring handlar om kvinnor som lämnar spår – från maskingevär till mensskydd. Studien av svenskors patenterade uppfinningar visar på en mångfald som få känner till.

Att uppfinna innebär att skapa ny teknik. Och eftersom teknik och kvinnor är något oförenligt finns knappast några kvinnliga uppfinnare… eller? Fördomar som denna lever fortfarande kvar, men Ann-Christin Nybergs kartläggning synliggör kvinnors patenterade uppfinnande och bidrar därmed till att begrava en rad gamla myter.

Nyberg har gått igenom Patent- och Registreringsverkets (PRVs) böcker. Av det totala antalet beviljade patent under åren 1885-1929 var upphovsmannen i 3,7 procent av fallen – en kvinna. Det motsvarar 206 uppfinningar varav de flesta är hänförliga till livsmedelshantering, rengöring och möbler. Ett ganska stort antal uppfinningar hamnar inom gruppen sömnad, hygien och omsorg, medan ett fåtal innefattar säkerhet, elektricitet och vapen.

Perioden 1930-1990 är svårare att studera eftersom förnamnen ersatts med initialer i PRVs register. Nyberg konstaterar att det är alltför omständligt att via andra källor försöka vaska fram periodens kvinnliga uppfinnare, och de förblir därför osynliga.

För åren 1991-1998 är det lättare att bestämma uppfinnarnas kön. Studien visar att de uppfinnande kvinnorna främst kom från storstadsregionerna, och att de stod för 4,3 procent av patenten. Det genomsnittliga antalet patent är 1,4 per kvinna.

En jämförelse av kvinnors patentering i dag och för hundra år sedan visar att de ökat i antal. Andelen är däremot i stort sett oförändrad, manliga uppfinnare står fortfarande bakom de flesta patenten. Att kvinnors patentering fortfarande är låg kan inte förklaras av att de missgynnas inom patentvärlden, menar Ann-Christin Nyberg. Hon finner istället alternativa förklaringar i kvinnors avsaknad av finansiella tillgångar och tekniskt kunnande.

För mer info: annny@tema.liu.se ———–

1500

DELA