Företag i teknikparker växer snabbare

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2003:

Små företag är viktiga för ekonomin. Därför vill samhället på olika sätt främja småföretagandet. Ett sätt är att starta så kallade teknik- och forskningsparker. Och företagen inom parkerna verkar faktiskt prestera bättre än andra företag.

Vad är teknikparker bra för? Ekonomie doktor Peter Lindelöf, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, ställer frågan i sin avhandling Teknik- och forskningsparker som Entreprenöriell Miljö. För att ta reda på svaret jämför han nya teknikbaserade företag som är lokaliserade i en teknik- eller forskningspark med sådana som inte är det.

– Resultaten visar bland annat att företag i teknikparker växer mer och snabbare än andra företag. Men lönsamheten skiljer sig inte nämnvärt. Därav kan man dra slutsatsen att teknikparkerna är mer inriktade på tillväxt än på annat, säger Peter Lindelöf.

Avhandlingen visar också att teknikparkerna har stor betydelse för nystartandet av företag. Genom att starta företag inom en teknikpark får man stöd i den känsliga inledningsfasen. Många av företagen inom parkerna är också direkta avknoppningar från närliggande universitet eller från andra företag inom parken.

Viktiga nätverk

En skillnad som Lindelöf funnit är att företagare som verkar inom en teknikpark ofta är mer motiverade än andra företagare. Detta kan delvis förklaras av företagsspecifika orsaker och delvis av lokaliseringen till parkerna.

– Skillnaderna har flera förklaringar. Närheten till universitet har stor betydelse för företagen i teknikparken. Härifrån får de tillgång till de senaste innovationerna och tekniken. Även nätverk mellan företagen i parken hjälper till att sprida teknisk kunskap.

Genom nätverken sprids också underliggande kunskaper, som till exempel den grundläggande färdigheten hur man gör affärer.

– Nätverkandet är den viktigaste ingrediensen i teknikparkernas framgångsrecept. Det kan vara en uttalad funktion eller uppkomma spontant. Möjligen går det snabbare när det är en uttalad funktion.

Tillgången på riskkapital är ett annat betydelsefullt inslag i teknikparkerna. Här finns en klart positiv relation till hur snabbt företagen växer. Förutom närheten till riskkapital och tekniska innovationer har parkföretagen också en fördel när de ska rekrytera medarbetare. De har nära till välutbildad personal från universitet och högskolor och kan även hämta personal från varandra när det behövs.

Ändrad funktion

Men det finns också funktioner inom parkerna som har ett negativt samband med tillväxten, till exempel stödfunktioner inom ledningsområdet. När allt går bra ser företagen ingen anledning att ta in extern hjälp. Först när det går dåligt tar man hjälp av teknikparkens resurser. De här funktionerna är därför av mer reaktiv karaktär.

– Man borde arbeta hårdare med att få in också den här typen av resurser i ett tidigare skede i företagen. Det skulle ytterligare öka teknikparkernas nytta.

Peter Lindelöf avslutade sin studie innan IT-bubblan sprack. Han menar att teknikparkerna troligen fyller en annan funktion numera.

– Det är nog mer inriktat på överlevnad än på tillväxt i dagens läge. Det skulle förmodligen vara skillnad om man gjorde en liknande studie i dag.

För mer info: peter.lindelof@handels.gu.se———–

3068

DELA