Evolutionärt perspektiv visar dynamisk IT-industri

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2006:

Om svensk IT-industri och bubblan som brast handlar The Dynamics and Organisation of the Swedish IT Industry 1990-2004. Magnus Eriksson har lagt fram sin licentiatuppsats vid Chalmers tekniska högskola.

De första svenska IT-företagen såg dagens ljus på 1940-talet, skriver Magnus Eriksson. Sedan dröjde det ända till början av 1990-talet innan industrin tog fart på allvar, och de senaste femton åren har mycket hänt. Två giganter – Ericsson och Telia – dominerade länge, men en mängd nya företag har också etablerat sig. Variationen och dynamiken har varit stor.

Eriksson följer i sin licentiatuppsats upptrappningen fram till att IT-bubblan sprack år 2000, men också utvecklingen de efterföljande åren. Han använder SCB-data och inkluderar samtliga 17 283 IT-företag som etablerades mellan åren 1990 och 2004.

Eriksson delar in företagen i tre grupper: självständiga hårdvaruföretag, självständiga mjukvaruföretag samt dotterbolag med IT-verksamhet – vars moderbolag inte hade IT som huvudverksamhet. Analysen visar att mängden nya företag påverkade både tillkomsten av ytterligare företag och förmågan att överleva.

Legitimitet och konkurrens är två nyckelbegrepp. Under den undersökta perioden var det relativt lätt för ett nystartat företag att vinna legitimitet. Affärsmodellerna ansågs livskraftiga och det fanns flera stödjande institutioner i Sverige. Samtidigt skapade det stora antalet företag ett hårt konkurrensklimat. Många blev utkonkurrerade, särskilt äldre företag som präglades av en organisatorisk tröghet och inte lyckades anpassa sig till omvärlden. Unga företag hade bättre chanser att klara sig.

Studien visar vidare att närhet till forskningsorienterade universitet, tekniska högskolor och forskningsparker var positivt för företagandet, liksom tillgång till venture capital och offentligt stöd. Det var också lättare att starta och driva företag inom IT-klustren i Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping än utanför.

För mer info: magnus.eriksson@chalmers.se———–

1833

DELA