Europaforskning bra för synligheten

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2009:

Det finns en hel del forskningspengar att söka från EU. Forskningscentrumet CIRCLE är knutet till två EU-projekt som båda drog igång i början av 2009. Men de ger egentligen inte så mycket pengar. Det är snarare nätverken och synligheten som lockar med att ta klivet ut i Europa.

De två projekt som CIRCLE är involverat i heter Aegis och Ingineus och ingår i EU:s sjunde ramprogram för forskning. Båda är nystartade, men redan nu finns en del idéer om vad de kommer att ge framöver.

Cristina Chaminade är docent vid CIRCLE och koordinator för Ingineus. Hon menar att vinsten med att delta i EU-forskningsprojekt inte främst är av finansiell karaktär. Det handlar snarare om bra nätverksmöjligheter och synlighet i resten av Europa.

– Det ger bra renommé att delta i den här typen av samarbeten. Man blir sedd som en referensgrupp inom forskningsområdet framöver, säger Cristina Chaminade.

Det här är de första två EU-projekten där CIRCLE har en aktiv roll. De har deltagit tidigare, men mer i det perifera. Då har det handlat om stora nätverksprojekt med 30-40 parter, och med ganska lite forskning. Nu är projekten inom EU:s ramprogram mindre och har större forskningsfokus.

– Det känns mer lättöverskådligt så här. Och mer värt jobbet att söka pengarna. Det tar nämligen ganska lång tid att sätta ihop en ansökan till en sådan här utlysning.

Sneglar globalt

Ingineus står för Impact of Networks, Globalisation, and their Interaction with EU Strategies, och handlar om global innovation. I projektet ingår, förutom Cristina Chaminade, även Astrid Kander och Monica Plechero.

När EU la fram Lissabonstrategin – planerna för hur Europa ska bli den mest kunskapsintensiva regionen i världen – sneglade man främst mot Japan och USA. Nu har läget förändrats, och en ansenlig del av kunskapsproduktionen har flyttat till andra håll i världen. EU vill ta reda på hur stor den här globala innovationen är.

Numera kan även deltagare från länder utanför EU få forskningsbidrag inom ramprogrammen. Tidigare kunde de vara knutna till projekt, men fick inga pengar. I Ingineus ingår forskargrupper från bland annat Italien, Estland, Kina, Brasilien, Sydafrika och Indien.

– Det här projektet handlar ju om globalisering och om ekonomier under utveckling. Då är det bara naturligt att ta in partners från dessa länder, säger Chaminade.

Forskarna kommer att undersöka den globala innovationen på flera nivåer: landsnivå, branschnivå, regionnivå och företagsnivå. Några av frågeställningarna är: Vad motiverar de stora multinationella företagen att lägga sin forskning i andra länder? Hur ser regionens roll ut när det gäller att attrahera kunskapsproduktion och innovation? Skiljer det sig mellan olika branscher?

– På makronivå kommer vi exempelvis att undersöka hur innovationen i Kina påverkas av att de har en svag lagstiftning kring immateriella rättigheter. Blir det enklare eller svårare för multinationella företag att lägga sin forskning i Kina på grund av detta?

Entreprenörskap i fokus

Ingineus startade i januari 2009 och sträcker sig tre år framåt i tiden. Den första rapporten till EU-kommissionen kommer att avläggas om ungefär ett och ett halvt år.

– Kommissionen är givetvis väldigt intresserad av policyimplikationerna av det vi kommer fram till, säger Cristina Chaminade.

Även Aegis drog igång i januari 2009 och pågår i tre år. Förkortningen står för Advancing Knowledge-Intensive Entrepreneurship and Innovation for Economic Growth and Social Well-being in Europe. Projektet handlar om hur kunskapsintensivt entreprenörskap och innovation påverkar den ekonomiska tillväxten och välfärden i Europa.

CIRCLE är en av totalt 21 forskargrupper som tillsammans bildar Aegis. Merparten kommer från Europa, men även en forskargrupp från Kina ingår. Koordinator är ett forskningscentrum från Grekland. Olof Ejermo är en av CIRCLE-forskarna som ingår i projektet.

– Entreprenörskapet står i fokus i Aegis. Vi kommer att undersöka dess betydelse på olika nivåer i samhället. Tanken är att undersökningen ska ligga i tvärsnittet mellan innovation och entreprenörskap, men projektet har ett innovationssystemperspektiv snarare än ett individperspektiv. Vi ser entreprenörskapet i sitt sammanhang av nätverk, institutioner och resten av samhället, säger han.

Ger råd till policy

I CIRCLE:s Aegis-grupp ingår även Charles Edquist, Jonas Gabrielsson och Jon Mikel Zabala. Forskarna kommer att arbeta på tre nivåer:
* En mikronivå, där man studerar det kunskapsintensiva entreprenörskapet som fenomen. Hur definierar man det, och hur drar man gränserna för vilket entreprenörskap som är kunskapsintensivt eller inte?
* En makronivå, där man undersöker vilka effekter det kunskapsintensiva entreprenörskapet har på ekonomisk tillväxt och välfärd.
* En policynivå, där man integrerar resultaten från olika studier och olika länder. Tanken är att kunna komma med såväl lands- som branschspecifika policyrekommendationer.

Från CIRCLE:s sida har man sedan ett antal mindre projekt som kommer att ingå i Aegis. Jonas Gabrielsson och Olof Ejermo gör en jämförande studie bland kunskapsintensiva tillverknings- respektive tjänsteföretag i Skåneregionen. Vilka är ursprungen till deras idéer?

Charles Edquist och Jon Mikel Zabala undersöker hur det innovativa entreprenörskapet kan påverkas genom offentlig upphandling. Målet är att ge innovationsstimulerande policyrekommendationer inom området. De kommer bland annat att inrikta sig mot områdena miljö och informationsteknik.

– Vi kommer även att göra en del större jämförande studier. Hur ser det ut i olika länder i Europa? I olika regioner? Och hur påverkar de olika politiska och ekonomiska systemen entreprenörskapet?, säger Olof Ejermo.

För mer info:
cristina.chaminade@circle.lu.se
olof.ejermo@circle.lu.se
www.circle.lu.se———–

1199

DELA