Entreprenöriella ekosystem – inte bara en fluga

Åse
Karlén
DELA
-

”Ekosystem” har blivit ett modeord, och därmed riskerar begreppet att bli urvattnat. Det är synd, anser professor Erkko Autio. Fungerande entreprenöriella ekosystem är avgörande för att få fram nya, innovativa företag.

– I morse klev jag in i mitt personliga hygien-ekosystem. Sedan gick jag vidare till mitt närings-ekosystem. Jag tog alltså en dusch och åt frukost, förklarade Erkko Autio, verksam vid Imperial College Business School i London, Storbritannien.

– Ekosystem låter coolt, men om vi sätter den etiketten på allt kommer den att tappa sin betydelse, fortsatte han.

14 oktober höll han i ett Estrad:webbinarium med närmare 240 deltagare. Förutom svenskar, norrmän, danskar och finländare hade vi också mer långväga – men virtuella – deltagare. Tyskland, Storbritannien, Holland, Rumänien, Frankrike, Schweiz, Kina, Malaysia och Chile hade representanter på plats.

Under webbinariet diskuterade Erkko Autio hur en rad besläktade fenomen, som entreprenöriella ekosystem, innovationsekosystem, regionala innovationssystem, kluster, industriella distrikt, acceleratorer och forskningsparker förhåller sig till varandra. I vissa fall är de överlappande.

Definitionen av entreprenöriella ekosystem är att de underlättar för nya företag – startups och scaleups – som konkurrerar med innovativa affärsmodeller. I ekosystemen ingår entreprenörer, investerare, acceleratorer, kontorskollektiv, rådgivare, nätverksträffar, storföretag, konferenser – en lång rad aktörer och aktiviteter med en gemensam kunskapsbas. Experimenterande är centralt.

– Digitaliseringen har skapat en explosion av möjligheter till innovativa affärsmodeller, konstaterade Autio.

I entreprenöriella ekosystem ägnar man sig åt att experimentera och bygga om konventionella affärsmodeller. Airbnb och Uber är två exempel på hur resultatet kan se ut.

– Entreprenöriella ekosystem är avgörande för övergången till en digital ekonomi.

Vad kan vi då lära av forskningen om entreprenöriella ekosystem? Erkko Autio tog upp implikationer för entreprenörer, storföretag och policymakare.

– Om du är en digital entreprenör och har en innovativ affärsmodell – ja, då kan du ha stor nytta av det entreprenöriella ekosystemet. I en accelerator kan du maximera ditt lärande.

Etablerade företag vet att nya utmanare kommer att vilja slå sig in och skaka om branschen. En del storföretag försöker vara proaktiva: De bjuder in startups för att lära av dem. Men det är inte så enkelt som det kanske verkar, menade Autio. Storföretag och startups drivs av olika logiker, och det kan uppstå samarbetsproblem.

Många policymakare är vana vid att identifiera problem – till exempel att det saknas medel till forskning och utveckling i små och medelstora företag – och åtgärda dem genom att helt enkelt peta in pengar. Men den typen av uppifrån-och-ned-lösningar funkar inte så bra i entreprenöriella ekosystem.

– Policymakare behöver vänja sig vid att jobba mot många olika typer av aktörer samtidigt. De bör anamma en mer holistisk syn på samhället, sa Erkko Autio.

Hans anförande kommenterades av Anne Lidgard, Vinnova. Hon har ansvarat för myndighetens kontor i Silicon Valley under flera år.

– Din forskning är både extremt intressant och vältajmad. På Vinnova pratar vi just nu om ekosystem för innovativa företag, och jag vet att frågorna är aktuella hos många av våra systerorganisationer runtom i världen, sa Anne Lidgard.

– När jag flyttade från Sverige för några år sedan pratade vi fortfarande mest i termer av innovationssystem här. Det kändes som ett mer statiskt begrepp än vad som faktiskt pågick bland entreprenörer och företag. När jag kom till Silicon Valley märkte jag att man pratade mer om ekosystem, och det var något jag kunde ta till mig direkt, konstaterade hon.

Deltagarna skickade in många frågor till talarna, och de besvarade så många de hann med. En fråga handlade om äldre företagare – finns det entreprenöriella ekosystem som är inriktade på pensionärer? Erkko Autio och Anne Lidgard kunde inte komma på några på rak arm, men såg stor potential.

– Det skulle verkligen kunna vara en nisch för ett kontorskollektiv! Jag tror generellt att det är viktigt att riva barriärer, de hindrar oss från att lära av varandras erfarenheter. Startupvärlden har varit väldigt techig och grabbig, den skulle tjäna på att bli mer inkluderande, sa Lidgard.

– Entreprenörskapet genomgår en demokratisering. Det finns mycket att göra för att aktivera segment inom befolkningen som hittills inte har engagerat sig så mycket i entreprenöriella aktiviteter, sa Autio.

Erkko Autios Estrad:webbinarium hade titeln ”Entrepreneurial Ecosystems and Digitalisation: What is Going on, and What Can (and Should) we Learn?” Det går att se i repris som webb-tv.

Kontakta erkko.autio@imperial.ac.uk———–

1617

DELA