Entreprenöriell erfarenhet ger lägre lön

Maria
Linde
DELA
Emma Lappi. Foto: Patrik Svedberg.

De som lämnar företagandet för en anställning kan räkna med sämre lön än sina kollegor – trots att de ofta är mer produktiva. Hur är det möjligt?

Många tar en anställning efter att ha drivit företag en tid. Emma Lappi, Internationella handelshögskolan i Jönköping, har studerat löneutvecklingen för dem som tidigare har varit entreprenörer. Hon ser stora ojämlikheter på arbetsmarknaden.

– Tidigare entreprenörer tjänar betydligt sämre än sina kollegor som ”bara” har varit anställda. Och det tar lång tid att komma ikapp med lönen, säger hon.

Lappis forskning visar att efter sju år som anställd har högutbildade före detta entreprenörer fortfarande en betydligt sämre lön än sina kollegor. Lågutbildade före detta entreprenörer har lättare att komma ikapp med lönen. Efter fem år är skillnaden borta.

Den lägre lönen hänger inte ihop med att man skulle utföra ett sämre jobb än sina kollegor.

– Min forskning visar att tidigare entreprenörer är lika produktiva som andra anställda, och till och med mer produktiva än dem som tidigare varit arbetslösa, säger Emma Lappi.

Tidigare forskning visar dessutom att entreprenörer är mer innovativa samt har ett starkt humankapital och kunskaper som är värdefulla vid en anställning.

Emma Lappi menar att det finns två tänkbara förklaringar till löneskillnaderna. Dels kan det bero på diskriminering från arbetsgivarens sida – att man ser de tidigare entreprenörerna som annorlunda, och kanske till och med räknar med att de kommer återgå till företagandet. Löneskillnaderna kan också bero på att de tidigare entreprenörerna kan tänka sig en lägre lön än andra.

– De har kanske hamnat i en livssituation där de prioriterar trygghet framför lön och är därmed inte lika hårda förhandlare som andra.

Läs mer om Emma Lappis avhandling Post-entrepreneurship Productivity.

Hon disputerar digitalt 5 juni 2020 klockan 13.00. Vill du följa disputationen? Registrera dig här.

Kontakta emma.lappi@ju.se———–

1139

DELA