”Datorspel är ett bra sätt att lära sig”

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även under vinjetten fnuttPorträttetfnutt i Entré nr 4, 2009:

Patricia Greene använder relationsspelet Sims i sin undervisning:

Patricia Greene blev akademiker relativt sent i livet. Innan dess hade hon bland annat hunnit med att arbeta som administratör för olika sjukhem. Mest känd är hon för sin forskning om kvinnors företagande, och för att hon är en av grundarna till det prisade forskningsprojektet Diana.

Entreprenörskapsprofessorn Patricia Greene har precis kommit tillbaka från ett sabbatsår. Vad hon gjorde? Lärde sig om virtual reality och datorspel. Till våren börjar hon använda de nyvunna kunskaperna i sin undervisning.

– Jag kommer bland annat att använda ett företagartillägg till Sims. Jag tror att datorspel är ett bra sätt att lära sig. Genom simuleringar lär sig studenterna hur de skapar en entreprenöriell kultur och vad olika affärsbeslut leder till.

– Mina barn spelar mycket, så de har gett mig många råd. Jag har också samlat ihop en lista med alla filmer som handlar om virtual reality. Det är intressant att se hur filmskaparna tänker sig framtiden.

Eftersom Patricia Greenes man är militärpilot har de flyttat runt mycket, bland annat bodde de i Spanien en tid. I samband med det, och att de fick tre söner, var Greene borta från arbetsmarknaden i några år.

– När det var dags att återvända kunde jag inte arbeta så mycket som det krävdes inom sjukvården. Så jag satsade på att ta en MBA i stället.

Familjen bodde då i Las Vegas, och Greene studerade på University of Nevada, på en filial i anslutning till flygvapnets bas. Samtidigt utbildade hon militärerna i ekonomi.

– Det var en bra erfarenhet – ingen publik skrämmer mig i dag.

Pappa inspirerade

Det var hennes mentor på skolan som föreslog att hon skulle fortsätta på den akademiska banan.

– Ibland krävs det att någon annan ser möjligheter som du inte kan se själv. Det är en av anledningarna till att team är så viktiga, inom företagande och annat.

Greene doktorerade vid University of Texas at Austin. Ämnet var sociologi och avhandlingen handlade om kvinnors entreprenörskap – ett ämne som har följt henne sedan dess. På frågan varför det blev just det ämnet, tvekar hon inte på svaret.

– Min pappa gick en distansutbildning, korrespondenskurs sa vi då, i hur man lagar hemelektronik. Sedan köpte han en bensinmack i närheten av där vi bodde. Han drev macken i en del av byggnaden och öppnade en affär för hemelektronik med tillhörande verkstad i en annan. Han hyrde även ut delar av byggnaden till en djuraffär och en restaurang. Vi visste det inte då, men han var ju verkligen entreprenör.

– När jag började doktorera i Texas, var min första lektion, första dagen med John Butler som har forskat mycket kring entreprenörskap i minoritetsgrupper. Det blev min introduktion till entreprenörskap inom akademin, och intresset fastnade.

Hon intresserade sig först för minoritetsgrupper i allmänhet, men insåg snart att det fanns ett tomrum inom just kvinnors entreprenörskap.

– När jag började inom det här området var det många som rådde mig att välja något annat – det skulle begränsa min karriär menade de. Jag höll på med sociologi och entreprenörskap, vilket är konstigt bara det. Att sedan välja att studera kvinnors entreprenörskap… Men eftersom jag blev akademiker senare i livet, och hade den familjesituation jag hade, behövde jag inte tänka så mycket på karriären. Jag kunde göra vad jag ville.

Diana tog priset

Karriärvalet visade sig vara ganska bra, när allt kommer omkring. Forskargruppen Diana som hon var med och grundande 1999, och som inriktar sig mot just kvinnors företagande, med särskilt fokus på finansiering och tillväxt, har fått stor uppmärksamhet världen över. Bland annat har de prisats för sin forskning här i Sverige (se faktarutan).

När Patricia Greene blickar framåt, hoppas hon på lika möjligheter för alla att starta och växa sina företag – kvinnor som män. Hon tycker att vi måste bli bättre på att jobba tillsammans och på att lära av varandra. Hon skulle också vilja se större fokus på innovativa sätt att göra affärer, inte bara på att ta fram nya innovativa produkter och tjänster.

– Jag är intresserad av hur man skapar kulturen i ett företag. Många företag är fast i gamla modeller, de håller på med managementteorier och byråkrati. För att få finansiering måste man passa in i mallen för framgång. Här finns mycket kvar att göra.

Fakta:
Namn: Patricia Greene
Bakgrund: Doktorerade i sociologi vid University of Texas at Austin 1993. Blev docent 1998 vid University of Missouri, Kansas City och professor 2003 vid samma lärosäte. Sedan 2003 innehar hon FW Olin Distinguished Chair in Entrepreneurship vid Babson College. 2007 fick hon tillsammans med de fyra andra forskarna i Dianagruppen Global Award for Entrepreneurship Research, eller FSF-Nutek Award som priset hette då.
Aktuell: Besökte Sverige i november 2009 för att medverka i Esbris workshop för lärare och i kursen R2B.
För mer info: greene@babson.edu———–

4894

DELA