Brett samarbete med Uppsalas näringsliv

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2000:

Den gamla akademikerstaden Uppsala är i dag ett eldorado för kunskapsföretagare och teknikbolag. en orsak är de allt tätare kopplingarna mellan utbildning och näringsliv, exempelvis vid nya Uppsala Innovation Centre.

Föds man till entreprenör – eller kan man lära sig att bli det? I dag skulle de flesta forskare svara ja på den senare frågan. Vissa människor har en medfödd förmåga att bygga företag, men kunskapen om gott entreprenörskap kan även föras vidare via kurser och seminarier.

Och då är den praktiska erfarenheten lika viktig som teori och ekonomiska modeller. I Uppsala har utbytet mellan praktiker och akademiker vidgats kontinuerligt sedan CEF, Centrum för entreprenörskap och företagsutveckling i Uppsala, etablerades 1996. CEF anordnar såväl kurser i innovationsteknik på grundnivå och för doktorander, som allmänna seminarieserier och utvecklingsprogram för näringslivet.

– Till årets seminarieserie i Innovationsteknik har vi fått över hundra anmälningar: studenter, forskare och företagare. Det kommer att handla om utveckling av nya affärer, om hur man får en tidig marknadskoppling i bolaget, berättar professor Christer Olofsson som håller i programmet.

Under de senaste åren har nätverket kring CEF växt rejält. Kurser och seminarier får regelmässiga besök av affärsänglar, riskkapitalister och erfarna entreprenörer som gärna delar med sig av sin kunskap. I utvecklingsprogrammet för lokala företagare – får lärare och forskare i sin tur jobba praktiskt med verkliga företags verkliga problem.

Tre gånger två dagar lever man då i internatmiljö, jobbar tillsammans med att definiera knäckfrågor, försöker hjälpa varandra med dessa, och avslutar sedan med en fnutthemläxafnutt inför nästa workshop. Mellan dessa har deltagarna egna möten där de simulerar styrelser och ledningsgrupper för varandra.

Utvecklingsprogrammet får i år många deltagare vars företag har sin bakgrund på SLU och Uppsala universitet. En anledning till detta är Uppsala Innovation Centre, den fnuttkuvösfnutt för unga kunskapsföretag som invigdes i maj. Här får entreprenörerna en mjukstart med lokaler, infrastruktur, kompetens och kontakter med investerare.

– Holdingbolagen kan även göra egna investeringar i företagen, men det är inget som vi som driver verksamheten har några sidoblickar på. Som jag ser det har det mer att göra med uppgiften som ålagts universiteten, att tillgodose de behov som finns i omvärlden, konstaterar Christer Olofsson.
———–

1149

DELA